Citroen

Hier vertellen wij je alles over citroen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met citroen.

Gebruik van citroen

Citroen

Een citroen is een citrusvrucht. Ze is zuur van smaak. Voor sommigen is de citroen te zuur om zo op te eten. De kleur van de citroen is geel. De citroen wordt vooral gebruikt om haar sap en de schil (als rasp). Bij het kopen dient men er op te letten dat de citroen stevig is een mooie, gave schil heeft. Citroenen kunnen wekenlang bewaard worden in het groentevak van de koelkast. Zo verliest ze haar sappigheid niet. Reeds versneden citroen kan het best met het snijvlak naar boven zonder verpakking bewaard worden. (Ze vormt zelf een laagje wat uitdrogen voorkomt).

De citroen heeft veel sap. Het sap wordt gebruikt voor bereiding van dranken en sauzen. Ook wordt het sap gebruikt om het verkleuren van groenten en fruit tegen te gaan. De citroenschil wordt veel geraspt gebruikt voor verschillende gerechten. Citroen is een veelgebruikte smaakmaker voor cake en gebak. Uit de schil van de citroen wordt een etherische olie gebruikt die veel wordt verwerkt in parfum, cosmetica, limonade en snoep. Citroenpartjes in je drankje houdt vliegjes of andere insecten op afstand.

  • Citrus limonLatijnse naam
  • CitrusfruitCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over citroen

De Citroenboom is oorspronkelijk afkomstig uit Azië, blijft het gehele jaar groen en wordt ongeveer 6 meter hoog. Hij wordt vooral verbouwd in de landen rond de Middellandse Zee en in de Verenigde Staten. De oogstperiode is in de herfst en winter. De rest van het jaar worden er kleine hoeveelheden geoogst. Traditioneel werd citroen gebruikt bij epidemieën zoals bij malaria en tyfus, maar ook bij pijnlijke gewrichten en bij dysenterie. De etherische olie van de schil van de citroen werkt stimulerend, verfrissend en desinfecterend. Citroen is een belangrijke essentiële olie. Citroen kan gebruikt worden bij: infecties, bloedneus, insectensteken, licht verhoogde bloeddruk, slechte eetlust, gewrichtspijn, maagzuur, spierpijn, reuma, jicht, eksterogen, wratten, sproeten, pijnlijke spijsvertering, verkoudheid, koorts, griep, keelpijn, darminfecties, breekbare nagels, winterhanden en -voeten, bloedarmoede, mondzweertjes, ontstoken tandvlees, vermoeidheid, vergiftigingen, herpes, congestie, bloedarmoede, zwangerschap misselijkheid en gebrek aan weerstand. De schil en het sap van de citroen bevatten veel vitaminen en voedingsstoffen. Citroenen zijn bijzonder rijk aan vitamine C.

Enkele gebruiksvormen van citroen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met citroen