Grapefruit

Hier vertellen wij je alles over Grapefruit. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Grapefruit.

Gebruik van Grapefruit

Grapefruit

Een grapefruit kan worden gepeld en gegeten. De velletjes van de partjes van het vruchtvlees zijn taai en moeten verwijderd worden. Men kan de grapefruit ook uitpersen. Grapefruitsap wordt in veel soorten cocktails gebruikt. Voor een liter grapefruitsap zijn maar 3 grapefruits nodig. De grapefruit is een ideale vrucht voor het ontbijt. Ze geven een voldaan gevoel. Grapefruits kunnen verwerkt worden in een fruit- of andere frisse salade. Ze passen in het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. De zure smaak van de grapefruit past goed bij zeevruchten. Grapefruitsap kan worden gebruikt in desserts.

  • Citrus x paradisiLatijnse naam
  • 1 weekHoudbaarheid
  • gele, roze en rode grapefruit en de SweetieSoorten
  • CitrusfruitCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Grapefruits

De grapefruit is een subtropische citrusvrucht. De grapefruit groeit aan een boom welke wel 15 meter hoog kan worden. Hij is waarschijnlijk ontstaan door een kruising van de pompelmoes met een sinaasappel. Lang werd aangenomen dat de grapefruit een soort was van de pompelmoes. In 1837 werd voor het eerst onderscheid gemaakt tussen de pompelmoes en de grapefruit. Pas vanaf 1950 veronderstelt men dat de vrucht een kruising is van de pompelmoes met de sinaasappel. In het begin werd de vrucht ?pomelo? genoemd, maar dat veranderde steeds meer in de Engelse naam voor het fruit: grapefruit.

Grapefruits worden in alle citrus-producerende landen verbouwd, maar de meeste grapefruit wordt geÔmporteerd uit ItaliŽ en de Verenigde Staten (Florida, Texas, Arizona en CaliforniŽ). Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de groente-en fruitzaken en in de supermarkt. Men kan onderscheid maken tussen gele, roze en rode grapefruit. De kleur heeft betrekking op het vruchtvlees. De buitenkant (de schil) is meestal geel tot rozerood. Er is ook een groene, zoete variant, de Sweetie. Deze grapefruit heeft een groene schil. Hij smaakt zoet. Gele grapefruit is over het algemeen wranger en bitterder dan de roze. De roze en rode zijn zoeter. Grapefruit heeft de vorm van een grote sinaasappel. Bij de aankoop kiest u het beste voor exemplaren die zwaar zijn in verhouding met de grootte. Deze zijn het sappigst. De schil mag dun of dik zijn, maar niet ruw. Een ruwe schil wijst meestal op droog vruchtvlees. Grapefruit rijpt niet na. Bewaar grapefruit op een koele plek. In de koelkast kunnen ze ook bewaard worden. Ze blijven ongeveer een week houdbaar.

Grapefruits bevatten veel voedingsvezel en vitamine C. Ze bevatten weinig calorieŽn. Grapefruits worden veel gebruikt voor speciale diŽten. Naringin, een stof dat de grapefruit bevat wat het zo bitter maakt, zou de opname van vetzuren in de cellen blokkeren en het insulineniveau verminderen. Hierdoor zou men door het nuttigen van drie glazen vers grapefruitsap sneller en gemakkelijke afvallen, mits gekoppeld aan een dieet.

Enkele gebruiksvormen van Grapefruit

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Grapefruit