Prei

Hier vertellen wij je alles over Prei. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Prei.

Gebruik van Prei

Prei

Prei wordt gekookt of rauw gegeten. Zij wordt ook gebruikt als keukenkruid. In dat geval kan ze eventueel ui vervangen. Prei slinkt tijdens de bereiding. U hebt ongeveer 400 tot 500 gram per persoon nodig. Prei is lekker in stoofschotels of in de soep. Wanneer u de prei heel fijn snijdt, is ze geschikt om rauw te gebruiken in salades. Prei wordt meestal gecombineerd met andere groenten, zoals wortels en tomaten. Omdat er zand tussen bladeren zit, moet u de prei schoonmaken voordat u ze gebruikt. De wortel van de prei snijdt u volledig weg. De buitenste groene bladeren verwijdert u. Het groene deel van de prei gebruikt u ook. Hier zitten immers de meeste vitamines van de prei. U kunt nu de prei onder stromend water schoonspoelen. Daarna kunt u de prei snijden zoals u dat wenst. U kunt ze in ringetjes snijden of in julienne (smalle strookjes). Prei heeft een korte kook- of stooftijd.

  • allium porrumLatijnse naam
  • 2 wekenHoudbaarheid
  • zomer en winterpreiSoorten
  • LookfamilieCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Preien

Prei is net als ui, bieslook en knoflook lid van de lookfamilie. Er is zomerprei die in de maanden april tot augustus wordt aangevoerd. Winterprei wordt van december tot april aangevoerd. Het witte deel van de prei heeft een ui-achtige smaak. Men gebruikt ook het groene deel van de prei. Het is een groente die al eeuwenlang gegeten wordt. Omstreeks 2100 v. Chr. kende men al prei. De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen zorgden voor de verspreiding van prei door Europa.

Prei is het hele jaar door verkrijgbaar. Let op bij de aankoop op de bladvorming. Deze moet zeer dicht zijn, met een fris donkergroen blad. De prei is niet vers wanneer ze een slappe stengel heeft. Of verdroogde en verkleurde bladeren heeft. U kunt prei bewaren in de groentelade van de koelkast. Hier blijft de verse prei tot 2 weken goed. U kunt de prei in de vriezer ongeveer 1 tot 2 maanden bewaren. U moet de prei eerst blancheren voordat u ze invriest.

Prei is een caloriearme groente en daarom geschikt voor vermageringdiėten. De groente is rijk aan minerale zouten, in het bijzonder aan zwavel (goed voor de huid, nagels en haren), fosfor, magnesium, ijzer, calcium en natrium. De vitaminen B en C zitten vooral in de groene delen van de prei.

Enkele gebruiksvormen van Prei

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Prei