Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Varkenslende

Hier vertellen wij je alles over Varkenslende. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Varkenslende.

Gebruik van Varkenslende

Varkenslende is een vrij gemakkelijk te bereiden stuk vlees. Je kunt het vlees braden, bakken, stoven en in de oven bereiden. Varkenslende wordt het meest bereid als (klein) gebraad in de braadslede van de oven, vergezeld van groenten of appels. De smaak van varkenslende is zacht en als het vlees goed (niet te lang) is bereid, is het sappig en zeer smakelijk. De enigszins neutrale smaak van het vlees maakt het geschikt voor de meest uiteenlopende marinades en/of kruiden. Varkenslende is ook erg geschikt om te roosteren of te grillen. Als er een zwoerdlaag aan de lende zit, kan deze voor de bereiding eerst kruislings worden ingesneden. Wrijf de laag in met rozemarijn en vers gemalen zeezout. Laat de kruiden minimaal een half uur voor de bereiding intrekken. De kruiden trekken nog beter in als je het vlees in een diepvrieszak laat rusten en op kamertemperatuur laat komen. Het vlees ligt met het zwoerd aan de bovenkant als je het vlees wilt bereiden in de oven. Laat het vlees na de bereiding even rusten. In de tussentijd kun je bijvoorbeeld de jus bereiden. In varkensvlees zitten belangrijke voedingsstoffen, waaronder eiwit, vitaminen uit de B-groep en mineralen. Er zit in varkensvlees meer ijzer en zink dan in gevogelte. Varkensvlees moet wel goed verhit worden om alle bacteriën te kunnen doden. Het vlees van de varkenslende mag van binnen nog wel rosé zijn als het een vlees in een stuk is.

 • Sus Scrofa DomesticusLatijnse naam
 • koelkast: 2 dagen, vriezer: 3 maandenHoudbaarheid
 • met of zonder bot (rib), met of zonder speklaag (zwoerd)Soorten
 • VarkensvleesCategorie
 • jaIn te vriezen

Algemene informatie over

Varkenslende is een stuk vlees wat uit de lende van het varken wordt gesneden. Uit de lende worden ook (haas)karbonades, varkensfilet, varkensschnitzel en het varkenshaasje gesneden. Ook worden stukken vlees uit de lende waaraan de ribben nog zitten in ons land als spareribs verkocht. Het vlees van de lende is mager en daarom meer in trek bij de consument. Varkenslende koop je met of zonder bot (uitgebeend) en met of zonder zwoerd aan een stuk. Varkensvlees eten is gezond. In Nederland is het vlees wat het meest op tafel komt. Er zitten eiwitten, vetten, vitamine B1, B6, B12, vitamine D, ijzer, zink en natrium in varkensvlees. Bereid varkensvlees binnen twee dagen na aankoop. Je kunt het vlees op de dag van inkoop ook invriezen. Je kunt het vlees dan maximaal drie maanden bewaren.

Enkele gebruiksvormen van Varkenslende

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met VarkenslendeInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven