Ham

Hier vertellen wij je alles over Ham. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Ham.

Gebruik van Ham

Ham

Gekookte ham smaakt koud en warm. Het is een favoriet onderdeel van de broodmaaltijd of bij het koude buffet. In warme gerechten doet hij het goed. Denk hierbij aan omeletten of ovenschotels. Ham heeft een zoute smaak. Denkt u hieraan wanneer u zout wilt toevoegen het gerecht. Bepaalde soorten ham kunt u in plakjes serveren als tapas. Ham met meloen is een heerlijke combinatie. Snijdt men de ham in dikke plakken dan heet het een hamlap. Deze kan onderdeel vormen van de warme maaltijd.

  • schouderham, achterham, rauwe (gedroogde/gerookte) ham en gekookte ham.Soorten
  • VarkensvleesCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Hammen

"Ham" verwijst naar de achterbil van het varken. Daar bevindt zich de beste kwaliteit voor de ham. Schouderham daarentegen komt van de schouder. Gekookte ham wordt gezouten en daarna gekookt. Rauwe ham wordt meestal ook gezouten en daarna gedroogd of gerookt. Er bestaan heuse kwaliteitshammen die een keurmerk dragen. In Vlaanderen noemen ze ham vaak hesp en in Oost-Nederland wordt de ham ook wel schink of schenk genoemd.

Let op de kwaliteit van de ham bij de aankoop. Wanneer de ham een groenachtige glanzende schijn vertoont is dit niet perse een aanduiding voor verderf. Het kan namelijk ook duiden op de aanwezigheid van nitrieten of fosfaten die onder invloed hebben gestaan van licht en zodoende een pigmentverandering zijn ondergaan. Gedroogde voorgesneden ham kan tot 6 dagen in de koelkast worden bewaard. Een groot stuk ham kunt u in een theedoek wikkelen. Leg hem met de zwoerdzijde op een houtenplank. U bewaart hem in een koele droge ruimte of in de koelkast meerdere weken goed. Gekookte en voorgesneden ham is enkele dagen houdbaar. U moet hem in de verpakking van de slager, of op een met plasticfolie afgedekt bord in de koelkast bewaren. Eet de ham niet rechtstreeks uit de koelkast. De smaak komt meer tot zijn recht wanneer de ham op kamertemperatuur is gekomen.

Gekookte ham is zeer mager vlees. Gerookte ham is relatief ook nog mager. Het vetgehalte van gerookte ham is ongeveer gemiddeld 10%. Het vet bestaat bovendien uit poly-onverzadigde vetzuren. Ham is voedzaam want het is rijk aan eiwitten, mineralen en vitamine B. Het heeft een laag cholesterolgehalte.

Enkele gebruiksvormen van Ham

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Ham