Zoetstof

Hier vertellen wij je alles over Zoetstof. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Zoetstof.

Gebruik van Zoetstof

Zoetstoffen kunnen worden gebruikt in alle bereidingen en gerechten waarin de suiker zou mogen worden vervangen voor een zoetstof, waardoor een gerecht of bereiding caloriearmer gemaakt zou kunnen worden en/of tandvriendelijker. Aspartaam wordt vooral gebruikt voor het zoeten van light frisdranken en andere voedingsmiddelen die koud bereid kunnen worden. Aspartaam valt bij temperaturen die licht boven kamertemperatuur liggen uit elkaar en verliest daardoor zijn zoete smaak.

Algemene informatie over Zoetstoffen

Voedsel smaakt zoet als het een zoetmaker bevat. Een zoetstof is een verzamelnaam voor stoffen die zoet smaken. Het is een term die wordt gebruikt voor stoffen die niet tot suikers behoren, maar die wel een kenmerkende zoete smaak hebben. Het is ook een term voor alle zoetmakers, waaronder suikers en andere zoetstoffen.

De zoetmakers kan men onderverdelen in natuurlijke zoetstoffen en kunstmatige zoetstoffen. Natuurlijke zoetstoffen zijn suikers als glucose, fructose, lactose en sacharose. Andere natuurlijke zoetstoffen zijn de suikerbevattende complexe stoffen. Een voorbeeld daarvan is stevia, een zoetstof die wordt gewonnen uit het blad van de steviaplant. Een ander voorbeeld is zoetstof van de zoethoutwortel. Er zijn ook natuurlijke zoetstoffen die gewonnen worden uit (fruit)eiwitten. Onder de natuurlijke zoetstoffen vallen ten slotte ook polyolen. Voorbeelden hiervan zijn sorbitol en xylitol. Deze stoffen worden deels natuurlijk en deels synthetisch vervaardigd. De bekende kunstmatige zoetstoffen zijn bijvoorbeeld aspartaam, cyclamaat en sacharine.

Zoetstoffen zijn caloriearmer dan suiker omdat er een kleinere hoeveelheid voor nodig is om hetzelfde zoete effect van suiker te verkrijgen. Fabrikanten gebruiken de zoetstoffen in snoepgoed of drop vooral om tandbederf zoveel mogelijk tegen te gaan. Ook limonadesiroop bevat vaak een gehalte zoetstoffen. Voor diabetici worden voornamelijk de polyolen (sorbitol en xylitol) als zoetstof aangewend.

Zoetstoffen zijn caloriearm, maar daarentegen wordt een beperkte inname aanbevolen. Ze zouden niet geheel onschadelijk voor het lichaam zijn. Het is redelijk bekend dat het overmatig gebruik van polyolen kan leiden tot diaree. Van aspartaam wordt beweerd dat de zoetstof kankerverwekkend zou zijn. Verschillende instanties, waaronder het Voedingscentrum delen overigens deze bewering niet en beschouwen de stof als volledig veilig. Sommige patiënten kunnen echter wel beter deze stof laten staan omdat de fenylalanine in de aspartaam voor bepaalde patiënten wel gevaarlijk zou kunnen zijn. Sommige zoetstoffen zijn verboden in babyvoedsel of voedsel voor baby’s en kleine kinderen. Ook zijn er bepaalde grenzen gesteld aan doseringen.

In de supermarkt worden zoetmiddelen aangeboden in de vorm van “zoetjes” die de suiker vervangen in warme dranken zoals koffie of thee. Ook bestaat er een suikervervanger in de vorm van een poeder (zoals Candarel) of een vloeibare suikervervanger (zoals Natrena). Op de verpakking staat informatie over de houdbaarheidsdatum en de wijze van bewaren.

Enkele gebruiksvormen van Zoetstof

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Zoetstof