Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Javaanse suiker

Hier vertellen wij je alles over Javaanse suiker. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Javaanse suiker.

Gebruik van Javaanse suiker

Javaanse suiker gebruikt men in gesmolten toestand in zoete gerechten, zoals in gestoofde bananen. Vaak raspt men voor de zoetigheid de Javaanse suiker over de bereiding van verschillende soorten gerechten. Het wordt daarbij ook vaak in hartige gerechten gebruikt, zoals in soepen, gerechten met kippenlevertjes, boontjes, visschotels en pindasaus. Hiervoor schrapt men enkele schilfers van het stuk harde suiker. U kunt in plaats van Javaanse suiker eventueel ook kiezen voor bruine basterdsuiker.

 • Oorspronkelijke Javaanse naam: Gula DwajaSoorten
 • ZoetmiddelenCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Javaanse suiker

Javaanse suiker heeft de oorspronkelijke naam Gula Dwaja en is in feite Javaanse bruine suiker. Het eten in Java is over het algemeen vrij zoet en de Javaanse suiker wordt dan ook in veel bereidingen gebruikt. Javaanse suiker wordt behalve uit het sap van het suikerriet ook bereid uit het sap uit de bloemkolven van de vele palmsoorten als de arengpalm (suikerpalm)en de kokospalm. Javaanse suiker heeft een donkerbruine kleur en is zeer geurig en heeft een warme zoete smaak. Ze wordt in stukken verkocht en lijkt op borstplaat. De structuur van de suiker is zacht en kleverig of hard. Javaanse suiker behoort tot de palmsuiker. Palmsuiker wordt verkocht als goudbruine pasta, verpakt in tubes of in blokken of blik. De bruine kleur kan variŽren. De Indonesische palmsuiker wordt voornamelijk gewonnen uit Borassus (de Pamyra palm) en deze staat vooral bekend als de Javaanse suiker. Er is ook een rode soort, de gula merah, die ook veel wordt gebruikt in de Javaanse keuken. U kunt Javaanse suiker kopen in de speciale groentewinkels of de tokoís. U bewaart de suiker goed afgesloten in een jampot.

Enkele gebruiksvormen van Javaanse suiker

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met Javaanse suikerInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven