Coq au vin

Ingrediënten

+ -
print

Voor de marinade:

Voor de saus:

Voor de garnering:

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu Mis je nog iets?

Keukenspullen

  • Braadpan
  • Koekenpan
  • Pan
  • Zeef

Bereidingswijze

  1. Algemeen:
  2. coq au vin is het lekkerst wanneer hij minimaal 1 nacht marineert en pas de dag na bereiding wordt gegeten.
  3. Je begint dus 2 dagen van tevoren met je voorbereidingen!
  4. Verwijder het vel van de .
  5. Snijd de poten op het gewricht door in 2 stukken.
  6. Pel de halve en snipper ze fijn.
  7. Neem een kom en doe hier de en in.
  8. Voeg de toe, de takjes en , de laurierbladen en de .
  9. Voeg nog wat toe en roer alles goed door.
  10. Voeg als laatste de toe en zorg dat deze geheel onder staan.
  11. Zo nodig nog wat rode toevoegen.
  12. Dek de kom af met huishoudfolie en laat minimaal een nacht op een koele plek marineren.
  13. De koelkast is hiervoor net iets te koud; 12 à 14°C is beter, b.
  14. v.
  15. de kelder.
  16. Haal de volgende dag de uit de marinade en dep ze goed droog met keukenrol.
  17. Zeef de marinade en bewaar de kruiden.
  18. Gooi de weg.
  19. Verhit de olie in een braadpan en braad de kipdelen in een paar porties rondom mooi bruin.
  20. Braad niet te veel kip in een keer want dan schroeit hij niet goed dicht.
  21. Leg de stukken kip die klaar zijn op een bord en bestrooi ze rondom met en .
  22. Braad, als alle kip klaar is, in het achtergebleven vet de spekblokjes half uit.
  23. Fruit de gesnipperde halve een paar minuutjes mee tot de bruin/glazig is.
  24. Pers de knoflookteentjes er boven uit.
  25. Zet het vuur laag en roer de er door totdat alle klontjes stuk zijn.
  26. Giet onder voortdurend roeren beetje bij beetje de gezeefde marinade erbij.
  27. Zet het vuur hoger en roer door totdat de saus mooi glad is.
  28. Voeg op deze manier ook de fond of de bouillon toe.
  29. Doe de en de erbij.
  30. Voeg de uit de marinade bewaarde kruiden toe.
  31. Breng alles aan de kook.
  32. Zet het vuur lager, leg de deksel iets schuin op de pan en laat ca. 1 à 1,5 uur sudderen.
  33. Controleer af en toe of de saus niet te dik wordt of het vlees niet te gaar.
  34. Het mag niet van het bot vallen.
  35. Roer voorzichtig door en voeg zo nodig wat water toe.
  36. Snijd de en de in stukjes.
  37. Maak de schoon en laat ze heel (als ze klein genoeg zijn).
  38. Verwarm een eetlepel in de koekenpan en bak hierin de groenten en lichtjes aan.
  39. Voeg ze toe aan de coq au vin ca. ½ uur voordat deze gaar is.
  40. Wanneer de kip gaar genoeg is, neem je de pan van het vuur en laat hem afkoelen.
  41. Verwijder de , laurier, en peterselietakjes en laat het gerecht in de koelkast rusten tot de dag erna.
  42. De volgende dag zet je de pan op een laag vuurtje en breng je het gerecht langzaam aan de kook.
  43. Roer af en toe voorzichtig door.
  44. Snijd ondertussen de champignons in niet te kleine stukken, b.v.
  45. in vieren.
  46. Bak de champignons ca. 5 minuten in een koekenpan, die je met 1 theelepel olie iets hebt ingevet.
  47. Zet daarna het vuur uit.
  48. Voeg de champignons toe en kook ze nog even mee.
  49. Kook de saus zo nodig nog wat in tot de gewenste dikte.
  50. Breng op smaak met eventueel nog wat en/of .
  51. Verdeel de Coq au vin over 4 voorverwarmde borden en bestrooi met wat gehakte .
  52. Geef er gebakken krielaardappeltjes bij en haricots verts.
25
25
25

Variaties op Coq au vin

We hebben nog een aantal interssante variaties op dit recept voor je gevonden!

Variaties van Coq au vin
VariatieAantalGang
Coq au vin10Gevogelte
Coq au vin op klassieke wijze1Gevogelte
Coq au vin (kip in rode wijn)1Gevogelte

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • wijn kan sporen bevatten van gluten en Allergie in bloem
  • suiker past niet in een suiker-arm dieet.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van ei kunnen voorkomen in wijn
  • boter kan sporen bevatten van koemelk en Allergie in boter
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • bleekselderij is niet geschikt voor een selderij-intollerantie
  • boter is niet geschikt voor een lactose-intollerantie
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in wijn en suiker
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • zout past niet in een zoutarm dieet.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept

Dit recept heeft nog geen waarderingen gekregen! Heb je dit recept gemaakt?
Help anderen & deel nu je ervaring met anderen!
Reactie achterlaten

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
268 kcal
13%1072 kcal
Vetten
9 g.
13%36 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
9 g.
3%36 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
0 g.
0%0 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Coq au vin