Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord
Coq au vin recept
Coq au vin recept

Coq au vin


Ingrediënten


Bereidingswijze


Algemeen: coq au vin is het lekkerst wanneer hij minimaal 1 nacht marineert en pas de dag na bereiding wordt gegeten. Je begint dus 2 dagen van tevoren met je voorbereidingen! Verwijder het vel van de kippenpoten. Snijd de poten op het gewricht door in 2 stukken. Pel de halve ui en snipper ze fijn. Neem een kom en doe hier de wijn en cognac in. Voeg de ui toe, de takjes tijm en peterselie, de laurierbladen en de kruidnagels. Voeg nog wat peper toe en roer alles goed door. Voeg als laatste de kippenpoten toe en zorg dat deze geheel onder staan. Zo nodig nog wat rode wijn toevoegen. Dek de kom af met huishoudfolie en laat minimaal een nacht op een koele plek marineren. De koelkast is hiervoor net iets te koud; 12 à 14°C is beter, b. v. de kelder. Haal de volgende dag de kippenpoten uit de marinade en dep ze goed droog met keukenrol. Zeef de marinade en bewaar de kruiden. Gooi de ui weg. Verhit de olie in een braadpan en braad de kipdelen in een paar porties rondom mooi bruin. Braad niet te veel kip in een keer want dan schroeit hij niet goed dicht. Leg de stukken kip die klaar zijn op een bord en bestrooi ze rondom met zout en peper. Braad, als alle kip klaar is, in het achtergebleven vet de spekblokjes half uit. Fruit de gesnipperde halve ui een paar minuutjes mee tot de ui bruin/glazig is. Pers de knoflookteentjes er boven uit. Zet het vuur laag en roer de bloem er door totdat alle klontjes stuk zijn. Giet onder voortdurend roeren beetje bij beetje de gezeefde marinade erbij. Zet het vuur hoger en roer door totdat de saus mooi glad is. Voeg op deze manier ook de fond of de bouillon toe. Doe de kippenpoten en de suiker erbij. Voeg de uit de marinade bewaarde kruiden toe. Breng alles aan de kook. Zet het vuur lager, leg de deksel iets schuin op de pan en laat ca. 1 à 1,5 uur sudderen. Controleer af en toe of de saus niet te dik wordt of het vlees niet te gaar. Het mag niet van het bot vallen. Roer voorzichtig door en voeg zo nodig wat water toe. Snijd de worteltjes en de bleekselderij in stukjes. Maak de sjalotjes schoon en laat ze heel (als ze klein genoeg zijn). Verwarm een eetlepel boter in de koekenpan en bak hierin de groenten en sjalotjes lichtjes aan. Voeg ze toe aan de coq au vin ca. ½ uur voordat deze gaar is. Wanneer de kip gaar genoeg is, neem je de pan van het vuur en laat hem afkoelen. Verwijder de tijm, laurier, kruidnagels en peterselietakjes en laat het gerecht in de koelkast rusten tot de dag erna. De volgende dag zet je de pan op een laag vuurtje en breng je het gerecht langzaam aan de kook. Roer af en toe voorzichtig door. Snijd ondertussen de champignons in niet te kleine stukken, b.v. in vieren. Bak de champignons ca. 5 minuten in een koekenpan, die je met 1 theelepel olie iets hebt ingevet. Zet daarna het vuur uit. Voeg de champignons toe en kook ze nog even mee. Kook de saus zo nodig nog wat in tot de gewenste dikte. Breng op smaak met eventueel nog wat zout en/of peper. Verdeel de Coq au vin over 4 voorverwarmde borden en bestrooi met wat gehakte peterselie. Geef er gebakken krielaardappeltjes bij en haricots verts.

Serveersuggesties

Variatie: - coq au vin betekent letterlijk: haan in wijn. Ik gebruik liever alleen de poten van de haan of kip, omdat die doorgaans steviger en taaier zijn dan de borst. Het is zonde om van een jonge kip of haan de borst “au vin” klaar te maken. Heb je echter een wat ouder dier, waarvan ook de borst niet meer lekker mals is, gebruik dan inderdaad de hele haan of kip voor deze “coq au vin” - i.p.v. rode wijn wordt ook wel eens witte wijn gebruikt.

Meer Recepten



Allergenen Informatie

Voor dit coq au vin recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Mijn Recensie

Heb je dit recept al gemaakt? Deel het dan nu met ons! Was het lekker? Heb je nog tips voor de bereiding van dit recept? Deel het met ons en wij maken dit recept samen nog beter.

Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven