Poolse recepten
Ben je op zoek naar de recepten uit polen? Kijk dan bij al onze
Poolse recepten.
Ontbijt in Polen
Het ontbijt in Polen vindt tussen 6.00 en 8.00 plaats. Een typisch Pools ontbijt bestaat uit brood, eieren, ham en kaas. Tijdens het ontbijt wordt koude of warme melk, thee, koffie of chocolademelk gedronken.
Avondeten en lunch
Naast het ontbijt hebben de Polen nog drie belangrijke maaltijden. Rond het middaguur wordt de lunch genuttigd: een lichte maaltijd met een broodje, soep, vleeswaren en gebakken eieren. Tussen 16.00 en 18.00 vindt de belangrijkste maaltijd van de dag plaats: het diner. Het diner bestaat uit een vleesgerecht, soep, gekookte groenten of salade, aardappelen en deegwaar. Het diner wordt afgesloten met een cake of drankje. Tussen 20.00 en 21.00 vindt de laatste maaltijd plaats, welke bestaat uit een koud of warm hoofdgerecht, ingemaakte groenten en een toetje. Bij deze laatste maaltijd wordt hete thee met citroen of warme chocolademelk gedronken.
Typisch Poolse gerechten
In de Poolse keuken tref je een mix van de Oost-Europese, Duitse, Russische, Turkse en Italiaanse keuken aan. Typisch Poolse gerechten bevatten veel vlees, groenten en specerijen. Veel Poolse maaltijden starten met een soep, waarvan de borsjt (bietensoep) de meest bekende is. Ook kaszanka is een populair Pools gerecht. Kaszanka, soms ook wel kiszka genoemd, is een traditionele Poolse bloedworst welke gemaakt wordt van een mengsel van varkensbloed, slachtafval en boekweit. Bigos is een hartige stoofpot, gemaakt van vlees, witte kool en zuurkool. Het gerecht wordt geserveerd met roggebrood en aardappelen. Een populair toetje is Makowiec, een cake die traditioneel gebakken wordt met Kerstmis en Pasen. De cake wordt gevuld met onder andere rozijnen, sinaasappelschil, noten en klaprooszaad. De cake wordt bedekt met een glazuurlaagje.
Dranken in Polen
Populaire dranken in Polen zijn onder meer water, melk en karnemelk. Onder de alcoholische dranken zijn vooral wodka en bier zeer geliefd.
Populaire streek-en landsgerechten
heeft vele populaire bekende gerechten welke kenmerkend zijn voor de poolse keuken. Hieronder vind u enkele gerechten die wij beschouwen als typisch poolse recepten.
Klik op een receptnaam om een zoekopdracht te starten.
Typisch Poolse ingrediënten
In de Poolse keuken maakt men vaak gebruik van de volgende ingrediënten.
- Champignons
Champignons kun je gebruiken als een groente. Je kunt ze gebruiken in een salade of er een champignonsoep van maken, champignonragout of champignonomelet van maken. Meestal wo ...
De 10 laatste Poolse recepten
In de rijen hieronder worden de 10 laatste toevoegingen uit Polen op onze site opgesomd.
- Aardappelpannenkoeken (placki ziemniaczane)
Met aardappelen, uien en bloem uit Polen
4 porties - 15 minuten
Aardappelgerechten - HuibV - Poolse Bigos
Met witte kool, poolse worst en eekhoorntjesbrood gedroogd uit Polen
8 porties - 2 uur
Hoofdgerechten - HuibV - De voiley
Met kipfilets, eieren en paneermeel uit Polen
4 porties - 15 minuten
Gevogelte - siusiu -
- Goulash
Met runderlappen, paprikapoeder en karwijzaad uit Polen
8 porties - 4 uur
Hoofdgerechten - HuibV - Poolse tartaar
Met tartaar, witbrood en augurken uit Polen
20 porties - 5 minuten
Hapjes - Zorgdrager - Gehaktballetjes in saus
Met gehakt, marjolein en boter uit Polen
4 porties - 1 uur
Vlees - seinstra - Bigosh (Poolse zuurkool)
Met varkenslappen, zuurkool en creme fraiche uit Polen
4 porties - 45 minuten
Stoofschotels - jaccor - Pirogi (uit de oven)
Met bloem, gerookt spek en melk uit Polen
4 porties - 45 minuten
Hapjes - jaccor - Makowiec (maanzaadcake)
Met maanzaad, bloem en amandelen uit Polen
4 porties - 3 uur
Hapjes - jaccor - Povitica (Pools notenbrood)
Met bloem, walnoten en suiker uit Polen
4 porties - 3 uur
Broodgerechten - jaccor
Kun je er echt geen genoeg van krijgen? Bekijk dan al onze
recepten uit polen!