Champignons

Hier vertellen wij je alles over Champignons. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Champignons.

Gebruik van Champignons

Champignons

Champignons kun je gebruiken als een groente. Je kunt ze gebruiken in een salade of er een champignonsoep van maken, champignonragout of champignonomelet van maken. Meestal wordt de champignon in plakjes gesneden of in partjes en in een gerecht verwerkt. Je kunt ze ook heel in een gerecht verwerken. Champignons moet je droog schoonmaken met een borsteltje of keukenpapier. Met een vochtig doekje kan het ook. Was ze liever niet. Ze nemen veel vocht op en dan gaat de smaak verloren. Snij aan de onderkant van de steeltjes een plakje af. De champignon is niet geschikt als vleesvervanger, al ziet hij wel vol eiwit en ijzer. De voedingswaarde van de champignon komt eerder overeen met groenten. Je kunt het vlees wel af en toe vervangen door champignons als je het combineert met melk(producten). Champignons zijn erg veelzijdig. Je kunt ze in vele gerechten verwerken en ze hebben een stevige “bite”. Je kunt ze bakken, grillen, wokken, frituren, of meekoken.

  • Agaricus bisporusLatijnse naam
  • Witte champignon, kastanje champignon, reuzenchampignon, grotchampignon, akkerpaddenstoel, portabella, amandelpaddenstoel, Shiitake, oesterzwamSoorten
  • PaddestoelenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Champignons

Champignons zijn verkrijgbaar in (het koelvak van) fruit- en groentewinkels, supermarkten en levensmiddelenzaken. Er is een keuze tussen ecologische, biologische, en gewone champignons. Bij biologisch geteelde champignons komt het compost van biologische landbouwbedrijven. De Nederlandse paddenstoelensector produceert vooral champignons. Maar ook de shiitake en de oesterzwammen komen vooral van Nederlandse kwekerijen. De champignon werd in de 19e eeuw op de Nederlandse markt gebracht. Na 1900 werden ze gekweekt in de mergelgrotten in Limburg. Nederland is tegenwoordig binnen de Europese Unie het grootste productieland wat betreft champignons, en staat op de derde plaats in de wereld!

Champignons zijn vers als ze gaaf en mooi wit van kleur zijn. Er mogen geen bruine vlekjes op zitten. Ze moeten stevig aanvoelen. Meestal worden champignons in bakjes verkocht. Zien de champignons er nat en glibberig uit dan zijn ze niet vers. Bewaar de champignons in de verpakking of afgedekt met plastic in de koelkast. Ze zijn zo twee tot drie dagen houdbaar. Ze zijn het lekkerst als u ze dezelfde dag van aankoop consumeert. Champignons nemen snel geuren over. U kunt ze beter uit de buurt van knoflook of uien bewaren. U kunt champignons invriezen door je vooraf kort te koken in kokend water (blancheren). Of u kunt ze kort omscheppend in boter of olie bakken (sauteren0 alvorens u ze invriest. In de vriezer zijn ze tot drie maanden houdbaar. Champignons bevatten nauwelijks calorieën maar zijn rijk aan voedingstoffen. Je kunt ze vergelijken met groente. Ze tellen mee voor de aanbeveling van 200 gram groente per dag. Champignons bevatten amper vet.

Enkele gebruiksvormen van Champignons

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Champignons