Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Truffels

Hier vertellen wij je alles over Truffels. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Truffels.

Gebruik van Truffels

TruffelsDe aromatische geur en smaak van truffels geven een heerlijke smaak aan rijst, eiergerechten, pastagerechten, boter, soepen en sauzen (ragout). De truffel wordt geschaafd of in dunne plakjes gebruikt. De witte truffel kan rauw (geschaafd) gebruikt worden in salades. Truffels kunnen goed gecombineerd worden met vlees. Gebruik naast de truffel niet overheersend smakende andere ingrediŽnten. Dan zou de bijzondere smaak van de truffel namelijk niet goed tot zijn recht kunnen komen.

 • Tuber melanosporom Vitt, Tuber aestivum Vitt en Tuber brumale VittLatijnse naam
 • vers: 1 dag, in blik (zie informatie etiket)Houdbaarheid
 • 200 soorten, waaronder de zwarte truffel, witte truffel, zomertruffel en wintertruffelSoorten
 • PaddestoelenCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Truffels

Een truffel is een (stink)zwam. Een paddenstoel die zich onder de grond ontwikkelt. De truffel wordt niet groot, maar de zwammen ontwikkelen zich in een razend tempo in duizenden exemplaren. Bij deze ontwikkeling ontstaat een stof waar varkens naartoe gelokt worden, omdat de geur vergelijkbaar is met de seksuele lokstof die mannetjes zwijnen afscheiden. Daarom worden varkens (maar ook honden) ingezet om truffels op te sporen. Er zijn ongeveer 200 verschillende soorten truffels. De Europese truffel behoort tot het geslacht Tuber, waarvan de zwarte truffel met een bobbelige het meest bekend is. Er zijn ook witte truffels met een gladde schil.

Truffels worden gegeten als delicatesse. Men eet truffels bijzonder graag in ItaliŽ en Frankrijk. Vooral de Franse keuken verwerkt de truffel veel in de zogenoemde ďhaute cuisineĒ. Dat is de reden waarom veel mensen denken dat de truffel een typisch Frans product is, maar in werkelijkheid levert Frankrijk slechts 30% van alle truffels. De rest komt uit ItaliŽ, Spanje en voormalig JoegoslaviŽ.

Truffels moeten op de dag van aankoop (liefst direct na de oogst) gegeten worden. De zwarte truffel is bolvormig en heeft donkere bobbeltjes op het oppervlak. In Frankrijk noemen ze deze truffel ďtruffe noire du PťrigordĒ. In ItaliŽ heet hij ďtartufo nero di Norcia of di SpoletoĒ. De zwarte truffel is de geurigste, meest gewilde en duurste truffel. Het is een donkerbruin tot zwart knolletje met een paar centimeter doorsnede. Het vruchtvlees bevat witte adertjes. De zwarte truffel is van half november tot half maart verkrijgbaar. De zwarte truffel wordt geÔmporteerd uit ItaliŽ, Zuid-Frankrijk, Spanje en voormalig JoegoslaviŽ. De zomertruffel wordt geoogst van mei tot oktober. De zomertruffel heeft een zeer donkere oppervlakte. De smaak is minder krachtig dan die van de zwarte truffel. De wintertruffel is minder geurig dan de zwarte truffel, maar wordt in dezelfde tijd geoogst. Het is een goedkopere truffelsoort. Het is niet makkelijk om verse truffels te bemachtigen. Sommige delicatessenwinkels verkopen de truffels in blik.

Enkele gebruiksvormen van Truffels

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met TruffelsInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven