Shii Takes

Hier vertellen wij je alles over Shii Takes. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Shii Takes.

Gebruik van Shii Takes

Shii Takes

Shii takes worden in kleine plakjes gesneden en zo verwerkt in diverse gerechten. Kleine shii takes kunnen heel worden gebruikt. De smaak van shii takes past goed in oosterse (roerbak-) gerechten. Was de shii take niet met water, maar maak hem schoon met een keukenpapier. De paddenstoel neemt anders veel vocht op en dat gaat ten koste van de smaak. Een shii take is daarom ook niet geschikt om te koken. Bak hem liever in olie, of frituur hem. Stoof hem in wijn. Je kunt de shii take ook grillen in aluminiumfolie (met een beetje olie). De bereiding van de shii take neemt nog geen vijf minuten in beslag. Hou de bereidingstijd ook zo kort mogelijk, anders is de kans groot dat de paddenstoel taai wordt.

  • Lentinus edodesLatijnse naam
  • PaddestoelenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Shii Takes

Een shii take is een eetbare paddenstoel. Shii takes worden geteeld op eiken en andere loofhout stammen. De shii takes worden veel gebruikt in de Japanse keuken. De kweekmethode is al lang geleden in Japan begonnen. Oorspronkelijk komt de shii take uit Zuid-Oost-Azië, in het bijzonder in China en Japan. De naam van de paddenstoel is voor een deel de naam van de boom waar deze paddenstoel in het wild op groeit: de shii. Take betekent “paddenstoel”. De paddenstoel wordt al eeuwenlang geconsumeerd in Japan. Vanuit Japan is er altijd veel handel geweest in de shii take. In gedroogde vorm is de paddenstoel lang houdbaar waardoor het zeer geschikt bleek voor de handel . Tegenwoordig worden deze paddenstoelen ook in Nederland gekweekt. In Nederland kweken ze de shii take op een mengsel van eikenzaagsel, tarwestro en water.

Een shii take is aromatisch en heeft een kruidige smaak. De structuur van de paddenstoel is stevig. Hij heeft een bruine ronde, platte hoed en een witte of bruine steel. Het vruchtvlees is wit. De smaak van de shii take is sterker dan die van de champignon. Je kunt ze vers gebruiken. Ze bevatten van nature natriumglutaminaat (beter bekend als ve-tsin). Ve-tsin wordt veel gebruikt in Oosterse gerechten. Shii takes zijn zowel vers als gedroogd verkrijgbaar. Droge shii takes worden voor gebruik geweekt in heet water. (Ongeveer 20 minuten). Vijfentwintig gram droge shii takes komt overeen met tweehonderd gram verse exemplaren. Gedroogde shii takes boeten niet in wat smaak en kwaliteit betreft. Je kunt zelfs stellen dat de smaak van de gedroogde shii take intensiever is.

Shii take is bij de supermarkt verkrijgbaar. Ze zijn verpakt in een plastic doosje met deksel of in een schaaltje met plastic folie. Verse shii take is in de koelkast 1 tot 2 weken houdbaar. Je kunt de shii take ook invriezen. De shii take is rijk aan vitamine B2 en D. De paddenstoel heeft een gunstig effect op het cholesterol gehalte en de bloeddruk. Omdat de shii take geprezen wordt om zijn positieve werking op de gezondheid, wordt hij ook wel “paddenstoel van de eeuwige jeugd”en zelfs “levenselixer” genoemd.

Enkele gebruiksvormen van Shii Takes

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Shii Takes