Schaaldieren allergie

Schaaldieren zijn ongewervelde (zonder ruggengraat of wervelkolom) dieren die in zee of zoetwater leven. Onder ongewervelde dieren horen ook schelpdieren en weekdieren. Voorbeelden van schaaldieren zijn: kreeft, krab en garnalen. Schaaldieren worden rauw en gekookt, gebakken of gefrituurd gegeten. Ze worden ook veel verwerkt in andere producten, zoals kroepoek, krabsticks en dergelijke. Sommige schaaldieren zijn seizoensgebonden. Zo is de Nederlandse kreeft vers verkrijgbaar in de maanden april tot en met juli. Het eten van schaaldieren is gezond omdat het gezonde viszuren bevat. Het eten van gefrituurde schaaldieren wordt overigens afgeraden omdat ze gefrituurd teveel vet bevatten.


Schaaldieren bederven snel. Verse schaaldieren moeten binnen een dag gegeten worden. In de vriezer zijn ze ongeveer drie maanden houdbaar. Bij geconserveerde schaaldieren staat de uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking. Van bedorven schaaldieren kun je voedselvergiftiging krijgen en dus behoorlijk ziek worden. Er zijn veel mensen met een allergie voor schaaldieren, geschat wordt op 1 procent van de wereldbevolking. In landen waar veel schaaldieren worden gegeten, bijvoorbeeld in de Scandinavische landen, is het landelijke percentage hoger.


Het eiwit immunoglobulin E (igE) is de veroorzaker van allergische reacties. Symptomen van een schaaldieren allergie kunnen zeer uiteenlopen en zijn vergelijkbaar met de andere voedselallergieën. Reacties kunnen zijn een jeukend gevoel van lippen, mond of keel, het opzwellen van lippen, tong en het gehemelte, misselijkheid, braken, hooikoorts, astma. Een allergische reactie kan leiden tot een anafylactische shock. Anafylaxie is een situatie waarin het lichaam in een levensbedreigende shock raakt. Allergie voor schaaldieren staat op de derde plaats (na de pinda en notenallergie) waar de allergie kan leiden tot anafylaxie. De symptomen van en schaaldieren allergie uiten zich in 90 procent van alle gevallen binnen een uur na inname door het eten van of in aanraking komen met schaaldieren. Ook het inhaleren van de stoom waarin schaaldieren worden klaargemaakt, kan leiden tot (ernstige) allergische reacties. Ruim 75 procent van personen met een schaaldieren allergie zijn ook allergisch voor schelp- en weekdieren. Dit komt omdat het eiwit wat de allergie veroorzaakt uit beide soorten erg veel op elkaar lijken. Er is dan sprake van een zogenaamde kruisreactie.


Mensen met een schaaldieren allergie zullen het in aanraking komen met en het eten van schaaldieren totaal moeten vermijden. Het is belangrijk dat mensen met deze allergie de informatie op verpakkingen goed kunnen raadplegen. Fabrikanten zijn volgens de EU-etiketteringsrichtlijn verplicht het gebruik van schaaldieren op het etiket te vermelden. Er zijn veel voedingsmiddelen waarin schaaldieren ongemerkt zijn verwerkt. Het is daarom verstandig op de hoogte te zijn van termen en indicaties die men gebruikt om aan te geven dat het product (sporen van) schaaldieren bevat. Bezoek ook beter geen restaurants of eetgelegenheden waar schaaldieren op het menu staan. De kans dat het voedsel in aanraking is gekomen met schaaldieren is erg groot.


Lees ook