Culinaire Column
- Opzouten
We eten nog steeds veel te veel zout volgens de Consumentenbond. Of, beter gezegd, de producten in de supermarkt bevatten nog steeds veel te veel zout. Daardoor krijgen we dagelijks al snel negen keer zo veel zout binnen dan goed voor ons is, al is het zoutgehalte in een aantal producten gelukkig wel teruggeschroefd. Iemand nog een chipje?
Lees meer - Tijd voor een moestuintje
Zeg, hoe staat het met uw moestuintje van de supermarkt? Al iets kunnen oogsten, zoals misschien wat bieslook of basilicum, of heeft het witte monster (schimmel) de kop opgestoken door een iets te enthousiaste bewatering? Helaas loopt het niet altijd op rolletjes, maar ik zeg maar zo: wie zaait, zal heus wel íets oogsten.
Lees meer - Terug naar de middeleeuwen
In een zoektocht naar oud-Hollandse recepten stuitte ik onlangs op een merkwaardig gegeven: melkvervangers als soja- of amandelmelk zijn helemaal niet zo hip als we denken. Tot mijn verbazing werd er al in de middeleeuwen zelfgemaakte amandelmelk gedronken als koemelkvervanger.
Lees meer - Overrijp? In de cake!
Bananen zijn het lekkerste als ze nog een beetje groen zijn. Sommige mensen verklaren mij voor gek, maar vooral als je ze in plakjes snijdt is het smullen. Maar sinds kort heb ik een nieuwe favoriet: bananencake. Een smeuïge, luchtige cake die ideaal is om van je overrijpe bananen af te komen.
Lees meer - Boomsapsiroop
Ik heb soms een beetje medelijden met de esdoorns in Noord-Amerika. Elk jaar krijgen ze zo'n twee maanden lang een infuus onder hun bast, waarna hun sappen worden afgetapt omdat wij dat zo lekker vinden. Tot wel twaalf liter per dag. En vervolgens blijft er van elke 50 liter maar één schamel litertje pure maple syrup over om te consumeren. Arme bomen. Maar poehee, wat is het lekker.
Lees meer - Vol van eigen paasstol
Hoera, het is weer bijna tijd voor het paasontbijt! Dit is, samen met het kerstontbijt mijn favoriete ochtendritueel van het jaar. Lekker uitgebreid wakker worden met een croissantje, een gekookt eitje en verse jus, om daarna af te sluiten met een plak zelfgebakken paasbrood. Maar dan wel zonder die gekke sukadestukjes.
Lees meer - Timing nodig voor tip
Ik ben absoluut geen zeikerd, maar soms gebeuren er dingen in restaurants waar mijn haren recht overeind van gaan staan. Dan ben ik echt geneigd geen fooi te geven, ondanks dat het eten relatief goed was voor de prijs die ik betaal. Kleine onhandigheden kunnen namelijk toch je hele eetbeleving verpesten. Herkenbaar?
Lees meer - Gatenbroodjes
Ik en bagels - het is geen stabiele relatie. De ene keer ben ik er weg van en kan het niet beter, terwijl ik de volgende keer zit te mopperen dat ze te taai of te compact zijn. Maar dat gaat veranderen, want ik weet waar het aan ligt: ik behandel een bagel als een gewoon broodje met een gat erin. Maar dat is het dus niet.
Lees meer - Meer bietjes op je bord
Rode bieten doen een beetje ouderwets aan, maar winnen weer aan populariteit: geregeld kom ik een biet of bietenspruit tegen als onderdeel van bijzondere garnering in restaurants en staat bietensoep met zure room als voorafje op het menu. Fijn, want krootjes - zoals ze in het westen worden genoemd - zijn lekker en gezond.
Lees meer - Pizza broekspijp
Eindelijk begrijp ik waarom calzones, van die dubbelgeklapte pizza's met de meest onweerstaanbare vullingen met gesmolten kaas, groenten en soms vlees, vaak als 'special' met een lagere prijs worden aangeduid. Doordat ze worden dubbelgeklapt wordt er minder vulling gebruikt dan voor een normale pizza, en meer deeg. Du-huh!
Lees meer
- Home
- Column