Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Culinaire Column

  • Chocoladekaasswirl
    'Voilà, de keuken heeft een extra grote portie voor jullie gemaakt,' zegt de serveerster triomfantelijk terwijl ze een pannetje met zo'n halve liter gesmolten chocolade voor onze neus zet, samen met een grote schaal vol fruit, cake en spekjes. Ik wissel een blik met de andere kant van de tafel: dat krijg je ervan als je de kaasfonduepan helemaal uitlikt.
    Lees meer
  • Verwarrend fruit
    'We eten het als toetje, dus het is fruit,' zegt vriendin A. 'Ja maar het groeit vanuit de grond en het heeft geen zaadjes, dus het is groente,' werpt vriend B. tegen. Ze hebben allebei een punt: de definitie van groente en fruit verschilt nogal eens. Niet alleen als het om rabarber gaat, wat vandaag het onderwerp van gesprek is, maar ook bij bijvoorbeeld tomaten, komkommers en pompoenen.
    Lees meer
  • Krabbengevecht op je bord
    Een held in het pellen van gamba's kun je mij niet noemen, maar dat gaat me nog redelijk af. Een krab tackelen is echter andere koek, kwam ik onlangs achter. Nadat ik de dertig centimeterlange poten op mijn bord had 'gekraakt', kon ik maar van een schamele 4,5 centimeter vlees genieten. Ik moet op krabbenpelles.
    Lees meer
  • Ze smelten de kazen!
    In Nederland weten we als geen ander hoe veelzijdig kaas is: het gaat door de stamppot, op brood, over pasta's en door de sla. Maar ik was even vergeten dat de Fransen er ook best wat van kunnen met hun gebakken brie, camembert en geitenkaas met honing. C'est formidable!
    Lees meer
  • Aardappelpasta
    Goed, iedereen die denkt dat de Italiaanse gnocchi-balletjes een pastasoort betreft: hand omhoog. Nee, u bent niet de enige. Ook ik dacht lange tijd dat het lekkere pastabolletjes waren die heel simpel klaargemaakt worden. Wat blijkt: het is vooral veel aardappel en wat bloem! En is ook heel makkelijk zelf te maken.
    Lees meer
  • Rijsttafelen
    Als er één keuken is waar ze weten hoe ze voedsel op smaak kunnen brengen, dan is het wel de Indonesische keuken. Waar wij Hollanders traditioneel niet verder komen dan wat peper, zout, kerrie en Italiaanse kruiden, maken ze er in Indonesië een waar kruiden- en specerijenfestijn van. Wat een voorrecht om daar van te mogen genieten!
    Lees meer
  • langzame tapas
    Keuzes maken is moeilijk, dus waarom zou je niet van alles een beetje nemen? Dat is zo ideaal aan tapas: je kunt zoveel proeven als je wilt, zonder na het diner het gevoel te hebben dat je ontploft. Ik vraag me alleen altijd af of de echte Spanjaarden de tapas die ik eet eigenlijk wel kennen. Ik denk dat ik inmiddels wel een idee heb gekregen hoe dat werkt.
    Lees meer
  • Scheiden voor later
    Soms glipt er wel eens wat tussendoor. Een aardappelschil hier, een drankverpakking daar, en ook de jusresten en plastic waterflesjes gooi ik niet altijd in de juiste afvalbak. Dat is voor de meeste mensen vast wel herkenbaar en lijkt niet zoveel uit te maken, maar al die kleine beetjes zorgen uiteindelijk toch voor een behoorlijk niet-gerecyclede afvalberg.
    Lees meer
  • Slappe hap
    Ik dacht indruk op mijn tafelgasten te maken met een lekkere komkommersalade naar mijn vaders recept. Het leek zo eenvoudig, maar het ging faliekant mis. Alleen een ritje naar de supermarkt kon een oplossing bieden, want de groene smurrie lag in de prullenbak. Goed voornemen voor 2015: een geslaagde komkommersalade maken.
    Lees meer
  • Kerstbuik
    Ook zo bang voor een kerstbuik? Zoeentje die net iets te veel over de broeksband hangt en er vóór de feestdagen er toch echt nog niet was? Fijn is het niet. En heb je er eenmaal eentje, dan is het te laat om 'm met Sinterklaas me terug naar Spanje te sturen...
    Lees meer



Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven