Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Culinaire Column

  • Of je worst lust?
    'En dan nu even de varkensdarm doorspoelen..' Pardon, darm? Ik dacht dat ze tegenwoordig kunstdarm gebruikten. Maar nee, ik doe mee aan een workshop worst maken, dus daar hoort toch echt een ouderwetse darm bij. Het resultaat is een supermalse, kruidige, ouderwetse worst. En óf ik dat lust!
    Lees meer
  • Ambachtelijk (on)gezond
    Restaurants en eettentjes die de termen 'ambachtelijk', 'duurzaam' of 'verantwoord' gebruiken, hebben al snel een streepje voor. Ze gebruiken vaak ingrediënten uit de regio en dieren met een gelukkig leven, maken bijna alles zelf en fabriceren daar een heerlijk verantwoord maaltje van. Eet zo veel je wil: het is gezond! Of...?
    Lees meer
  • Zó gourmet
    Het is misschien niet meer zo hip (en verantwoord), maar wil je een oer-Hollands etentje combineren met een speciale gelegenheid, dan is een avondje gourmetten nog steeds heel geschikt. De worstjes, bieflapjes, stukjes kip en varkensfilet die wij erop gooien hebben overigens niets te maken met wat buitenlanders gourmet noemen: dat staat juist voor haute cuisine en verfijnde culinaire gerechten.
    Lees meer
  • Groentepannenkoek
    Boter, suiker, stroop, spek en kaas zijn de meest voor de hand liggende 'toppings' voor pannenkoeken. Lekker, maar voorspelbaar en tegelijkertijd niet de meest gezonde ingrediënten. Dat kan anders: met de restjes uit de groentela, wat vis of gestapeld met room staan er in een handomdraai heel andere pannenkoeken voor je neus.
    Lees meer
  • Heel veel fails
    Die leuke koekiemonstercupcakes die opeens meer weghadden van een blauwe slimy. Of pannenkoeken in de vorm van een beertje, maar waarvan het deeg net iets te waterig was dus het hoofd een uitbouw kreeg. Ik ben zelf ook niet onschuldig: Pinterest-fails, het compleet verknallen van recepten die het juist moeten hebben van hun geweldige looks, staan ook op mijn naam.
    Lees meer
  • Zes uur vakmanschap
    Zes uur dineren in een toprestaurant; niet iets wat ik dagelijks doe. Daarvan heb ik bij elkaar opgeteld zo'n drie kwartier werkelijk gegeten, dus ik ging gelukkig niet als een tientonner naar huis na het zesgangen-verrassingsmenu. Niet in het minst omdat ik in de tussentijd ook nog wat zitvlees had verloren.
    Lees meer
  • Laat je niet inmaken
    Het ambachtelijk inmaken van fruit, groenten en andere gewassen is een hele kunst. Het moet er mooi uitzien, lekker smaken en hygiënisch gebeuren. Wat veel mensen niet weten is dat het ook een riskant klusje is: zonder het te weten, kun je iets dodelijks fabriceren.
    Lees meer
  • Niet spieken
    Schaal- en schelpdieren zijn rare wezens, maar o zo smakelijk. Opgesloten in hun harde pantser zijn ze schuw en niet makkelijk uit hun schulp te krijgen, maar eenmaal op een dinerbord spreiden ze alles ten toon. Soms iets te veel, naar mijn idee.
    Lees meer
  • Gistextract op brood
    Wat onze rauwe haring is voor buitenlanders (:vies), is Marmite voor ons als wij het op een ontbijttafel ontwaren. Het is maar net wat je gewend bent, maar de meeste Hollanders staan niet bepaald te springen om een ultrazout gistextract op brood te smeren. Geef ons maar hagelslag.
    Lees meer
  • Toch maar geen fooi
    Lekker eten is natuurlijk onmisbaar in een restaurant, maar service is minstens zo belangrijk. Bij slechte service loopt een klant niet met een goed gevoel de zaak uit en is de kans dat hij terugkomt aanzienlijk gedaald. Dat is net als een schoenenzaak waar het normaal is kapotte schoenen te verkopen.
    Lees meer



Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven