Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Culinaire Column

 • Aardappels: zo gepiept
  Onze nationale 'groente', de aardappel, kan op vele manieren worden bereid. Van bakken, koken en frituren tot poffen, pureren en in salades en soepen. Mijn pieperfavoriet is puree. Maar soms zie ik door de aardappelsoorten het pootveld niet meer. Welke aardappel is nou het meest geschikt voor welke toepassing?
  Lees meer
 • Aan huis gekluisterd door broodrecept
  Ik heb mijn eigen zuurdesemcultuur opgericht, zoals ik vorige week al schreef. Met veel liefde geef ik 'm regelmatig wat voedsel (water en meel), waarna er mooie bubbels verschijnen: het leeft! En dan...ja, dan is het hoog tijd om er een lekker brood mee te bakken. En daar neem je dan ook de tijd voor.
  Lees meer
 • Begin je eigen cultuur
  Het duurt even, maar dan heb je ook wat als je zuurdesembrood maakt. Het eeuwenoude concept waarbij je de juiste bacteriën 'vangt' om een rijzend brood te maken, met slechts bloem en water als ingrediënten. Als je geluk hebt, kun je na een week een heerlijk frissmakend (niet zuur!) brood bakken zonder gist, maar mét een zuurdesemcultuur. Puur natuur dus.
  Lees meer
 • Kekke kipcombi
  Vergeet combinaties als pindakaas met hagelslag, frietjes met Maggi en haring met slagroom (ja, dat is echt een vrij gangbare combi). Het is namelijk tijd voor gefrituurde kip met wafels en esdoornsiroop. Inderdaad: gemarineerde, zoute kip, met luchtige, zoete wafels. Om te smullen!
  Lees meer
 • Zeewaardig dieet
  Het is altijd zo'n dooddoener als mensen hun neus ophalen voor een bord sla, terwijl ze zeggen 'ik ben toch geen konijn'. Dan kun je ook geen brood of muesli eten omdat je dan net een vogel bent. Maar stiekem herken ik het wel. Als iemand namelijk voorstelt zeewier te eten, zie ik mezelf al als vis tegoed doen aan de onderwaterplanten.
  Lees meer
 • Kaasgekte
  Nu dacht ik altijd dat het gewoon aan mijn hebberigheid en gebrek aan controle lag: als ik een stukje kaas eet, volgen er gegarandeerd meer en is het binnen no time op. Regelmatig volgt er dan een dag later een gang naar de winkel voor nog een stuk kaas. Omdat het zo lekker was. Maar dat blijkt niet de enige reden: er zit een stofje in dat net zo verslavend is als morfine. Dat verklaart een hoop.
  Lees meer
 • Op elke aubergine zout leggen
  Een zompig stuk aubergine is altijd een beetje een afknapper. Zeker als de plakken niet tussen de moussakalagen in zitten, maar gewoon in een pan zijn gegrild. En ik ben er ein-de-lijk achter waarom: aubergines zitten vol met water. Met een flinke bus zout is dat probleem echter snel verholpen.
  Lees meer
 • Gebakken ei kwijt
  Al gehoord van de ei-in-'t-holletje-trend? U weet wel, een ei dat wordt gebakken in een uitgeholde groentevariant, brood of aardappel. Een paar jaar geleden was het nog ultrahip om je ei te breken boven een hartjes- of boterhamvorm in de pan, maar tegenwoordig is de combi met ander etenswaren helemaal in. Met als topper natuurlijk het ovenavocado-ei!
  Lees meer
 • Geen opa-slinger voor mij
  Stukjes. Alleen maar stukjes. Altijd als ik met een gewoon mesje een aardappel probeer te schillen in één lange slinger, eindig ik met lullige stukjes die nog net niet dikker dan lang zijn. Mijn hand verkrampt en de halve aardappel wordt versneden. Met een dunschiller gebeurt dat trouwens ook, maar in iets mindere mate. Het enige waarbij het meestal wel lukt is mandarijntjes. Maar ach, die zijn zó klein dat breken haast onmogelijk is.
  Lees meer
 • Waar is het water?
  Helemaal gratis hoeft heus niet, maar ik vind dat ik best om kraanwater kan vragen in de horeca. Tenzij ik urenlang niets anders consumeer, mist het restaurant of café weinig inkomsten, zeker omdat ik sowieso niet echt een grote drinker ben. Maar waarom is het dan toch altijd zo ongemakkelijk als ik om een glaasje water vraag bij mijn koffie of wijntje?
  Lees meerInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven