Wodka

Hier vertellen wij je alles over Wodka. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Wodka.

Gebruik van Wodka

In Rusland en Polen is het gebruikelijk dat er bij het drinken van wodka iets gegeten wordt. In Polen drinkt men de drank ook wel bij de maaltijd. Gemixt met appelsap (szarlotka) is de drank onder de Poolse en Russische studenten populairder dan bier. Het is goedkoper en je raakt sneller onder invloed. Men kan wodka puur drinken, of met ijs. De echte wodka kenners zijn van mening dat je de wodka puur, op kamertemperatuur moet drinken. Velen zullen wodka echter gebruiken om drank te mixen. De Bloody Mary is een klassieke cocktail. Deze wordt gemaakt met wodka, tomatensap en peper. De bekende Screwdriver is een mix van wodka en jus d?orange. Wodka kan ook in koude of warme gerechten als smaakmaker worden verwerkt.

  • meerdere jarenHoudbaarheid
  • verschillende alcoholpercentages en verschillende smakenSoorten
  • Alcoholische drankenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Wodka

De sterke drank wodka of vodka komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit westelijk Rusland of Polen. In het Russisch wordt de drank geschreven met een w, namelijk wodka. In Polen gebruikt men de v, te weten vodka. Het woord betekent in het Nederlands vertaald: ?watertje?. Landen die wodka produceren zijn Zweden, Rusland, Finland, Polen, IJsland, Duitsland en GeorgiŽ. Ook Nederland is producent van wodka. Bols en Hooghoudt zijn hele bekende Nederlandse merken.

Wodka wordt onder andere gestookt uit gerst, rogge, of aardappels. De kleurloze drank wordt gedistilleerd tot maximaal 94% en vervolgens verdund met water. Het alcoholpercentage wat bereikt wordt daarmee, ligt tussen de 30 en 70%. Het Europees Parlement heeft besloten dat de drank uit verschillende soorten grondstoffen gemaakt mag worden, zonder dat het de naam wodka verliest. Voorwaarde is dan wel dat de grondstoffen op het etiket vermeld worden.

Wodka vindt veel populariteit in Oost-Europese landen en vooral in ScandinaviŽ. U kunt wodka bij de slijterij kopen en in sommige supermarkten is hij ook in goedkopere varianten te koop. Er zijn verschillende wodka?s verkrijgbaar. Ze lopen uiteen wat alcoholpercentage betreft, de prijs kan zeer verschillen en tegenwoordig zijn ze er ook met smaakjes als: rode peper, verschillende fruitsmaken, vanille, kaneel en honing. Sterke drank is langere tijd houdbaar. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe langer de wodka houdbaar is. Het is bij de wet verboden om sterk alcoholische drank te verkopen aan personen onder de 18 jaar. De winkelier mag bij twijfel met betrekking van de leeftijd van de koper naar een identiteitsbewijs vragen.

Enkele gebruiksvormen van Wodka

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Wodka