Rode bonen

Hier vertellen wij je alles over Rode bonen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rode bonen.

Gebruik van Rode bonen

Rode bonen zijn peulvruchten die kunnen worden gebuikt in warme en koude gerechten. Zoals de naam al aangeeft, zijn ze rood, maar ook kunnen ze een vleugje bruin bevatten. Rode bonen uit pot of blik zijn makkelijk en snel te bereiden. Droge bonen moeten echter eerst uren worden geweekt. Daarna kunnen ze worden gebakken of gekookt. Kidneybonen en azukibonen zijn rode bonen.

  • zie verpakingHoudbaarheid
  • peulvruchtSoorten
  • PeulvruchtenCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over Rode bonen

De bekendste rode boon is de kidneyboon: een rode, niervormige boon die wordt gebruikt voor soepen, salades en gerechten als chili con carne. Kidneybonen zijn te koop in potten (in vocht) en in zakken. Gedroogde bonen moeten minimaal acht uur worden geweekt in water voordat ze gekookt kunnen worden. Het koken duurt meestal één of 2 uur. In kidneybonen komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt. Bonen uit pot, blik of de diepvries zijn echter niet meer rauw en kunnen daarom meteen uit de verpakking aan het gerecht worden toegevoegd. Kidneybonen hebben een lichtzoete smaak en komt oorspronkelijk uit Noord- en Midden-Amerika. Kidneybonen of rode nierbonen zijn erg voedzaam en bevatten eiwit, ijzer, en vitamine B.

Een andere rode boon is de azukiboon. Deze boon is de pit van de sojaboon en wordt ook wel aduki of adanka genoemd, net als de naam Chinese of Japanese red beans. Deze kleine rode boontjes zijn vooral populair in Aziatische gerechten als soepen, desserts en pasta. De azuki heeft een zoete smaak en een dunne schil, die soms wat hard is. Adzukibonen moeten, net als kidneybonen, worden gekookt voordat ze klaar zijn voor consumptie. De bonen zijn te koop in toko’s en natuurwinkels. Ook zijn er nog rijstbonen, die lijken op azukibonen. Deze bonen zijn echterwat langwerpiger van vorm.

Rode bonen worden ook vaak gebruikt in bonenpasta’s, waarin gemalen bonen worden verwerkt. De bonenpasta kan worden gebruikt als saus of als vulling van tortilla’s. In combinatie met bijvoorbeeld kaas en maïs is het zelfs een vervanger van vlees. Rode (kidney)bonen zijn verkrijgbaar in de supermarkt, de groenteboer en de toko. Gedroogde bonen kunnen een jaar goed blijven als ze op een droge, koele en donkere plaats worden bewaard. Geconserveerde bonen in blik of glas kunnen langer worden bewaard, tot wel drie jaar. Zie hiervoor de informatie op de verpakking. 

Enkele gebruiksvormen van Rode bonen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Rode bonen