Kikkererwten

Hier vertellen wij je alles over Kikkererwten. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kikkererwten.

Gebruik van Kikkererwten

Kikkererwten

Kikkererwten worden veel gebruikt in de Noord-Afrikaanse en Indiase keuken. Hummus is een traditioneel Noord-Afrikaanse puree van kikkererwten. Hij wordt gegeten met brood (als dip). Een ander bekend gerecht is falafel. Dit zijn vegetarische balletjes die gemaakt worden van kikkererwten, knoflook en koriander. De balletjes worden gefrituurd in olijfolie. Kikkererwten zijn geschikt voor stoofschotels en couscousbereidingen. Geroosterd zijn de peulvruchten als snack te eten. De kikkererwten uit glas kunt u direct gebruiken. Gedroogde kikkererwten dienen een dag geweekt te worden in water, waarbij ze uitzetten. Daarna moet u ze een uur tot anderhalf uur koken, voordat u ze kunt gebruiken.

  • Cicer arietinumLatijnse naam
  • gedroogde kikkererwten: langer dan een jaarHoudbaarheid
  • PeulvruchtenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Kikkererwten

ikkererwten zijn peulvruchten die gegeten worden als groente. Kikkererwten groeien in een peul. Er zitten twee tot drie erwten in een peul van ongeveer 3 centimeter. De kikkererwt behoort tot de vlinderbloemfamilie. De plant bloeit in juni en juli met witte of roodblauwe bloemen. Het is een eenjarige plant. Het schijnt dat kikkererwten al meer dan 8000 jaar geteeld worden in Turkije en Klein-AziŽ. Vanuit dit gebied werd de kikkererwt verspreid naar het Middellands Zeegebied en India. Tegenwoordig worden kikkererwten in veel subtropische landen geteeld.

Kikkererwten worden ook wel Spaanse erwten of kekers genoemd, en sissererwten in het Vlaams. Keker is een oud Hollands woord voor kikkererwten. Het is afgeleid van het Latijnse woord ?cicera?, wat grauwe erwt betekent. In de loop van de tijd is het woord ?kekererwt? verbastert naar het woord ?kikkererwt?. Peulvruchten genoten bij de Romeinen een bijzondere status. Zo vernoemde de Romeinse familie Cicero zich naar de kikkererwt (cicer)!

De kikkererwt is een gele ronde peulvrucht met een onregelmatige vorm. Ze hebben de grootte van een hazelnoot. Ze smaakt nootachtig. U koopt kikkererwten gedroogd of voorgekookt in glas. Voor deze peulvruchten kunt u terecht bij de groenteman of in de Oosterse supermarkt (waar ze over het algemeen een stuk goedkoper zijn). Gedroogde kikkererwten kunt u op een droge plaats lange tijd bewaren. Ze blijven zeker een jaar tot drie jaar goed. De voedingwaarde van geweekte en vervolgens gekookte kikkererwten is gelijk aan de kikkererwten in glas.

Kikkererwten zijn rijk aan vezels en eiwitten en daarom geschikt als vleesvervanger. Gemalen kikkererwten zijn een prima bindmiddel.

Enkele gebruiksvormen van Kikkererwten

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kikkererwten