Doperwten

Hier vertellen wij je alles over Doperwten. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Doperwten.

Gebruik van Doperwten

Doperwten

Verse erwten hebben een kooktijd van ongeveer tien minuten. De erwten haalt u uit de peulen door in de punten van de peulen te knijpen tot de peulen open springen. U kookt de erwten in een pan met water en een beetje zout beetgaar. Pas op dat het niet te hard gaat met het koken. De erwten kunnen open springen. Kleine of jonge erwten zijn al na 5 minuten gaar. U kunt doperwten ook prima gebruiken als onderdeel van een groenteschotel of eenpansgerecht of in de bami of nasi of in de huzarensalade.

  • Pisum sativumLatijnse naam
  • vers: 4 dagenHoudbaarheid
  • 2 soorten te verdelen in rondzadige en gekreuktzadigeSoorten
  • PeulvruchtenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Doperwten

Erwten, ook wel doperwten genoemd, zijn een zomergroente. Het zijn de eetbare zaden van de doperwtenplant. Deze plant is familie van de Vlinderbloemigen. Ze zijn vers van half mei tot half juli verkrijgbaar. Ze worden onrijp geoogst, zodat de suikers in de zaden nog niet zijn omgezet in zetmeel. De zaden hebben dan een zoetige smaak. Spliterwten komen van dezelfde plant. Het verschil is dat spliterwten in een later stadium worden geoogst, als de peulen droog zijn. Spliterwten smaken daarom beduidend droger dan de fijnere doperwten. De Hollandse snert (erwtensoep) wordt van spliterwten gemaakt. De peul van doperwten is heldergroen van kleur. De zaden in de peul zijn rond, klein en groen. Doperwten worden geteeld in Nederland en in Frankrijk.

Verse doperwten kunt u kopen bij de supermarkt of groenteman. Let u bij de aankoop van verse doperwten op of ze er fris uitzien. De peul moet onbeschadigd zijn. Knijp zachtjes in de peulen om te controleren of de peulen wel vol met erwtjes zitten. Ze moeten knapperig en fris groen zijn en geen bruine vlekjes vertonen. U kunt verse doperwten in een open plastic zak in de groentelade van uw koelkast ongeveer vier dagen bewaren. Aan te raden is echter de erwten op de dag van aankoop te bereiden. U kunt verse doperwten ook invriezen door ze kort te blancheren voordat u ze in de vriezer legt. De meeste supermarkten verkopen erwten in een glazen pot, in blik of ingevroren. Dat is vanwege de beperkte beschikbaarheid en de kwetsbaarheid van de groente wel zo handig. De kwaliteit verschilt niet veel van de verse doperwten. U hoeft deze erwten alleen nog maar op te warmen. U vindt erwten vaak gecombineerd met wortelen. Doperwten bevatten, in vergelijking met andere groenten, veel voedingsvezels. Ook zijn ze rijk aan diverse mineralen (kalium, ijzer), B- vitamines en foliumzuur. Doperwten worden niet rauw gegeten. In peulvruchten en bonen zoals erwten, komt van nature een giftige stof voor die door ze te koken onwerkzaam wordt. Peulvruchten in pot en blik en uit de diepvries zijn niet meer rauw.

Er zijn twee typen erwten. Rondzadige en gekreuktzadige. Het verschil zit hem in de zetmeelsamenstelling. De rondzadige erwt bevat amylose, waardoor hij een meer aromatische erwtensmaak heeft. De gekreuktzadige heeft naast amylose ook de stof amylopectine. Dit maakt de gekreuktzadige zoeter en smakelijker.

Enkele gebruiksvormen van Doperwten

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Doperwten