Witte bonen
Hier vertellen wij je alles over Witte bonen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Witte bonen.Gebruik van Witte bonen

- Phaseolus vulgarisLatijnse naam
- gedroogde en geconserveerde bonen: langere tijdHoudbaarheid
- PeulvruchtenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Witte bonen
Witte bonen zijn peulvruchten en ze worden gegeten als groente. Peulvruchten zijn eetbare plantenzaden die tijdens de groei “gevangen”zitten in een peul. Als de zaden rijp zijn en de peulen droog worden, is het tijd om ze te oogsten. Na het oogsten worden ze gedopt. Dan worden de boontjes uit de peulen gehaald. Witte bonen worden gedroogd en verpakt voordat ze in de handel worden gebracht. Eén van de weinige overgebleven rassen van de Hollandse witte boon is de krombek witte boon. De teelt vindt voornamelijk plaats in de kop van Noord-Holland.Gedroogde bonen moeten eerst lange tijd worden geweekt, en kunnen daarna worden gekookt voor consumptie. Witte bonen zijn verkrijgbaar in de supermarkt. U kunt ze ook halen in de groentespeciaalzaak, op de markt, in de reformwinkel en in de Turkse, Marokkaanse, Aziatische en Surinaamse winkels. Witte bonen worden gedroogd verkocht, maar ook in blik of glas. Witte bonen in blik of glas zijn makkelijk en snel te bereiden. U hoeft ze alleen op te warmen. Gedroogde witte bonen moeten een dag van tevoren weken. Gedroogde witte bonen zijn wat goedkoper dan de bonen in blik of glas. De voedingswaarde van bonen uit blik of glas is overigens gelijk aan de gedroogde peulvruchten die worden geweekt en gekookt. Gedroogde witte bonen houdt u ongeveer een jaar goed op een droge, koele plaats. In pot of blik zijn ze tussen een jaar en drie jaar houdbaar. Raadpleegt u hiervoor de informatie op het etiket. In de bonen komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de peulvruchten onwerkzaam wordt. De bonen in pot, blik en in de diepvries zijn niet meer rauw en kunnen gewoon gegeten worden.
Witte bonen zijn rijk aan plantaardige eiwitten, koolhydraten, ijzer, vitaminen en voedingsvezel. Ze kunnen vanwege deze kwaliteiten het vlees in de maaltijd vervangen. (Witte) bonen worden dan ook veel gebruikt in de vegetarische keuken.
Enkele gebruiksvormen van Witte bonen
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Witte bonen
Bruine bonensoep veganistisch
Met bruine bonen, prei en bladselderij uit Nederland
92 weken geleden gepubliceerd - 2 porties - 20 minuten
Maaltijdsoepen - warrelsMosselen
Met mosselen, witte wijn en soepgroenten uit Nederland
164 weken geleden gepubliceerd - 2 porties - 5 minuten
Vis en schaaldieren - kakiPikante kip met droge witte pandanrijst
Met kip, rijst en kokosmelk uit Nederland
165 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 15 minuten
Gevogelte - mknol73Zomerse groentesoep
Met sperziebonen, witte bonen en wortelen uit Nederland
177 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 45 minuten
Soepen - bettyvandijkGroente burger
Met witte bonen, spektbrood en doperwten uit Nederland
186 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 40 minuten
Snacks - wendy51
- Home
- Ingredienten
- Peulvruchten
- Witte bonen