Corned beef

Hier vertellen wij je alles over Corned beef. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Corned beef.

Gebruik van Corned beef

Corned beef kan zo uit het blik gebruikt worden (in blokjes of reepjes gesneden) in de (huzaren)salade. In plakken gesneden kan het op brood gegeten worden. Het ingeblikte vlees wordt veel gebruikt in een macaroni- of ovenschotel. Je kunt corned beef in veel gerechten als vervanger voor verse hamreepjes gebruiken, bijvoorbeeld in een quiche (hartige taart). Unox heeft een product ?Smac? op de markt gebracht. Dit is een vergelijkbaar product. Voor degene die op de lijn moet letten, is hiervan ook een ?light?- variant verkrijgbaar.

Algemene informatie over Corned beef

Corned beef (wordt ook aan elkaar geschreven als cornedbeef) is vergelijkbaar met gepekeld rundvlees. ?Corned? komt van het Engelse woord ?corn?, wat letterlijk vertaald betekent: ?kleine, harde korrel?. Bedoeld wordt hier het zout, dat men al sinds lange tijd gebruikt om vlees langer houdbaar te maken. Corned beef wordt in blik verkocht, om het nog langer houdbaar te maken. Het vlees wordt eerst gekookt, dan gepekeld en vervolgens in blik gedaan.

Er is wat discussie over de oorsprong van corned beef. De één meent dat corned beef van oorsprong een joods gerecht is. Anderen zijn van mening dat het oorspronkelijk uit Ierland komt. Dat laatste komt waarschijnlijk uit het gegeven dat Ierland tussen 1600 en 1825 de grootste producent van corned beef was. De export van vlees in blik was in die tijd de grootste en voornaamste export van het land en het vlees werd verscheept naar alle delen van de wereld. Destijds werd het al ingeblikt, om het vlees extra lang houdbaar te maken. Corned beef behoorde jarenlang tot de uitrusting van het Britse leger. Geëmigreerde Ieren in Amerika zijn de traditie begonnen om op St. Patricks Day een maaltijd van kool met corned beef op tafel te zetten. Deze traditie begon rond 1800 en is dus in feite een Amerikaanse traditie en geen Ierse. Het gebruik van deze traditionele maaltijd is in de loop der jaren wel door veel Angelsaksische landen overgenomen. Feitelijk stamt het zouten van vlees al uit de tijd van de Romeinen. Zij deden dit toen al om vlees langer te kunnen bewaren. In Nederland komt de meeste corned beef uit Brazilië. Het is verkrijgbaar in de supermarkt en het staat in de schappen tussen de ingeblikte worstsoorten en ander ingeblikt vlees. Het blikje bevat een opener waarmee je het met gemak, waar dan ook, open kunt maken. Een ongeopend blik is lange tijd houdbaar. Zie voor de houdbaarheidsdatum de informatie op de verpakking. Eenmaal geopend, dan is de corned beef tot vier dagen houdbaar in de koelkast. Een gerecht met corned beef kan worden ingevroren. De corned beef is in dat geval 2 tot 3 maanden te bewaren in de vriezer.

Enkele gebruiksvormen van Corned beef

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Corned beef