Thee

Hier vertellen wij je alles over Thee. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Thee.

Gebruik van Thee

Thee

Thee kan ieder moment van de dag gedronken worden. De traditionele theesoorten zijn geschikt bij het ontbijt. Kruidenthee soorten zijn goede dranken voor ’s avonds, omdat zij een rustgevende of ontspannende werking hebben. De lekkerste thee maakt u door de theepot voor te verwarmen met kokend water. Hang daarna het theezakje of de losse thee in de theepot en voeg kokend water toe. De thee moet 3 tot 5 minuten trekken. Zet de theepot op een theelicht om hem goed op temperatuur te houden. Thee serveert u in een laag, wijd kopje. Een theepot moet niet worden afgewassen met sop. U kunt een theepot na gebruik beter omspoelen met heet water.

  • traditionele thee, groene thee, kruiden thee, vruchtentheeSoorten
  • DrankenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Thee

Duizenden jaren geleden werd de eerste thee gemaakt door de Chinezen. Ook in India werd ongeveer in dezelfde periode thee gemaakt. In de 17e eeuw bereikte het gebruik van thee via de Nederlandse koopvaardij de Nederlandse keuken. Er zijn tegenwoordig meerdere soorten thee verkrijgbaar. De traditionele thee wordt ook “zwarte thee” genoemd. Hiertoe behoort de bekende Earl Grey thee en de Ceylon varianten. Groene thee wordt gemaakt van theeblaadjes die in de zon zijn gedroogd. Hierdoor ontstaat een wat bittere smaak. Ook wordt er aan thee vaak een vruchtensmaak toegevoegd. Het aroma van thee komt pas goed te voorschijn als de thee gezet is.

Theeplantages zijn voornamelijk te vinden in de tropische en subtropische gebieden. De theeplant is een tropische plant met geurige roze/witte bloesem. Normaal groeit een theeplant in de vrije natuur wel tot een hoogte van 20 meter. Op theeplantages houdt men de plant echter een stuk korter (tot 1 meter) om het plukken van de blaadjes te vergemakkelijken. De versgeplukte theeblaadjes worden gedroogd en gekneusd. In sommige gevallen worden de theeblaadjes onder invloed van zuurstof nog eens gedroogd om een bepaalde smaak te verkrijgen. Voor een ons thee is ongeveer 5 ons vers theeblad nodig. De geur en kleur wordt bepaald door de zogenaamde theeproevers. Zij zorgen er voor dat er een bepaalde theemelange ontstaat.

Thee is het hele jaar door verkrijgbaar in alle soorten in de supermarkt of levensmiddelenzaken. Thee kan los gekocht worden, maar ook in buideltjes voor een hele pot of één persoonskopjes. U bewaart thee in een goed afgesloten pot op een droge plaats. Thee kan langer dan een jaar houdbaar blijven. Voor de juiste bewaartijd raadpleegt u de informatie op de verpakking.

Thee is een caloriearme drank (mits er geen toevoeging van suiker of honing wordt toegevoegd). Thee bezit anti-oxidanten en fluoride. Het mangaan in de thee draagt bij aan een actieve stofwisseling. Bij het trekken van de thee komt theïne vrij. Theïne heeft net als cafeïne een licht stimulerende werking op het zenuwstelsel.

Enkele gebruiksvormen van Thee

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Thee