Oploskoffie

Hier vertellen wij je alles over Oploskoffie. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Oploskoffie.

Gebruik van Oploskoffie

Oploskoffie

Koffie zetten met oploskoffie is heel eenvoudig. Je hoeft het poeder meestal alleen met kokend water aan te lengen. Sommige varianten moeten eerst even met weinig koud water tot een papje worden geroerd, en vervolgens worden aangevuld met heet water. Er is ook een koude variant, waarbij je de oploskoffie met water of melk schuimig opklopt tot een koude Frappe. Oploskoffie kan gebruikt als vervanger van koffie in talloze gerechten. Koffie is een heerlijke smaakmaker in nagerechten en gebak (zoals koffiecake), maar kan ook verassend lekker zijn in marinades. Oploskoffie is snel gezet, en daarom ideaal voor het snel bereiden van veel kopjes koffie bij een groot gezelschap.

  • langere tijdHoudbaarheid
  • klassieke koffie, koffie met smaakjes, cafe├»ne vrije, Frappe (koude oploskoffie)Soorten
  • DrankenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Oploskoffie

Oploskoffie is in 1901 uitgevonden door de Japanner Satori Kato, die als wetenschapper in Chicago (Verenigde Staten) werkte. De Amerikaanse uitvinder en ondernemer George Constant Louis Washington ontwikkelde kort daarna een eigen oploskoffie proces. NescafÚ introduceerde een verder ontwikkeld proces en bracht haar oploskoffie in 1938 op de markt. Oploskoffie bereikte Europa in de vijftiger jaren. Het werd beschouwd als een gemaksproduct. De koffie werd van tevoren gebrouwen in de fabriek, en hoefde thuis alleen nog maar met kokend water of warme melk worden aangelengd.

Oploskoffie is geconcentreerde koffie, gemaakt uit een enorme hoeveelheid vers gezette koffie. Het concentreren wordt gedaan door het water te laten verdampen. De geconcentreerde koffie wordt vervolgens gevriesdroogd of gesproeidroogd. Het vriesdrogen is een proces waarbij de geconcentreerde koffie wordt bevroren tot ? 40 graden Celsius. De waterdeeltjes veranderen daarbij in ijskristallen. Middels een proces, dat sublimeren word genoemd, wordt warme lucht toegevoegd. Hierbij verdampt het ijs, waardoor de koffiekorreltjes overblijven. Sproeidrogen is een andere methode om oploskoffie te verkrijgen. De geconcentreerde koffie wordt met hete lucht in een hoge toren gesproeid. Door de hitte verdampt het water, waardoor alleen poederkoffie overblijft. Het is een eenvoudige methode. Het nadeel van deze methode is dat de natuurlijke eigenschappen van de koffie door de hoge temperaturen worden aangetast.

Oploskoffie kun je kopen in de supermarkt. Er zijn veel soorten. De oploskoffie wordt aangeboden in glazen of plastic potten, dozen of zakjes. Er zijn veel smaken verkrijgbaar. Ook zijn er cafe´nevrije soorten. Oploskoffie kan lange tijd bewaard worden. Hoofdzaak is dat er geen vocht bij het poeder komt. Veel bedrijven maken gebruik van grote koffieautomaten met instantkoffie, vanwege de gemaksvoordelen. Dankzij de oploskoffie heb je namelijk geen restafval.

Enkele gebruiksvormen van Oploskoffie

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Oploskoffie