Koffie

Hier vertellen wij je alles over Koffie. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Koffie.

Gebruik van Koffie

Koffie is een lekkere drank. Het is een basis voor vele verschillende soorten. Met opgeklopte melk wordt het een cappuccino. Koffie met warme melk is een koffie verkeerd. Een espresso is een stevig kopje sterke koffie, gemaakt van speciale bonen. Koffie is goed te combineren met diverse koffielikeuren (met een toef slagroom er op). U kunt koffie ook ijskoud serveren. Voor een pot of kop lekkere koffie gebruikt u altijd vers water en een schone koffiepot. Het koffiezetapparaat dient regelmatig schoon gemaakt te worden en ontkalkt. Vers gezette koffie moet u niet op het warmhoudplaatje van het apparaat laten staan. Giet de koffie liever in een thermoskan. Laat de koffie niet langer dan een half uur staan. Zet dan maar liever nieuwe, verse koffie.

  • 1. Gesorteerd op verschillende koffiebonen soorten
    2. bonen, grof gemalen, snelfiltermaling, decafé, demi- decafé,
    Soorten
  • DrankenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Koffie

Koffie komt oorspronkelijk uit Arabië . Daar werd het in de 15e eeuw al gedronken in de koffiehuizen. Dit intrigeerde ontdekkingsreizigers die de kennis maakten met een drank die lekker smaakte en bovendien vermoeidheid wist te verdrijven. Ze namen in 1615 het eerste schip met een lading koffie mee vanuit Turkije naar Europa. Het eerste koffiehuis in Europa werd geopend in 1645 in Venetië.

Koffiebonen worden geoogst uit de koffieplant. Deze groeit in gebieden met een tropisch of subtropisch klimaat. Uit de koffieplant komen witte bloemen, de basis voor de boon die wordt gevormd. Na de bevruchting van de bloem vormt zich langzaam de groene koffiebes. Deze bes bevat zaden die uitgroeien tot de uiteindelijke koffiebonen. De echte smaak en aroma van koffie ontwikkelt zich pas na het branden van de bonen. Het branden van de bonen gebeurt op verschillende manieren waardoor men verschillende soorten en kwaliteit in koffiebonen verkrijgt.

Er zijn speciale koffie- en theehuizen die een uitgebreid assortiment koffie aanbieden. In de supermarkt wordt het assortiment ook steeds uitgebreider. Dat geldt overigens niet alleen voor de soorten koffie, maar ook het aanbod in verschillende filtermalingen. Koffie is verkrijgbaar in vacuüm verpakkingen als grove maling, snelfiltermaling, hele bonen (die men thuis nog moet malen), decafé (met een lager cafeïnegehalte), maagvriendelijk, als ook in pads voor de verschillende apparaten. Koffie is vacuüm verpakt een aantal maanden houdbaar (lees de aanwijzing op de verpakking). Bewaren doet u de koffie in een goed afgesloten pot op een koele donkere plaats.

De cafeïne in koffie verbetert de alertheid en het concentratievermogen. De hoeveelheid van cafeïne kan per koffiesoort sterk verschillen. Als u gevoelig voor cafeïne bent, kunt u beter ’s avonds geen gewone koffie meer drinken. Het kan u een slapeloze nacht bezorgen. Een alternatief is te kiezen voor de decafé koffie.

Enkele gebruiksvormen van Koffie

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Koffie