Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Slaolie

Hier vertellen wij je alles over Slaolie. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Slaolie.

Gebruik van Slaolie

SlaolieJe kunt de verschillende soorten slaolie op even zoveel verschillende manieren gebruiken. De meeste soorten slaolie lenen zich goed voor zowel koude als warme bereidingen. Slaolie kan koud worden toegepast voor de afwerking van slaatjes, dressings en vinaigrettes. De neutrale smaak van de slaolie waarin bijvoorbeeld zonnebloemolie wordt verwerkt, kan voor veel meer toepassingen worden gebruikt. Je kunt er ook mee bakken of frituren. Wanneer je voor het barbecueŽn het rooster even invet met slaolie, zal het vlees minder blijven plakken op het rooster. Je kunt in de slaolie bakken en deze voor boter vervangen. Vijftig gram boter kan worden vervangen door ťťn eetlepel slaolie.

 • raadpleeg het etiketHoudbaarheid
 • Verschillende plantaardige oliesoortenSoorten
 • Olien en vettenCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Slaolie

Slaolie is een benaming voor een mengsel van verschillende plantaardige oliesoorten. Het wordt als olie gebruikt in de keuken. Het woord komt uit de tijd dat men oliemolens gebruikte. De olie werd met de molens uit de zaden geslagen. Vroeger gebruikte men goedkope oliesoorten. Destijds waren dat vooral de oliŽn uit raapzaden en sojabonen. Tegenwoordig gebruikt men voor het bereiden van een mengsel slaolie een combinatie van ťťn of meerdere van de volgende basisoliŽn: arachideolie, sojaolie, raapzaadolie, en maÔsolie. Ook wordt olijfolie vaak gemengd met sojaolie of katoenzaadolie en als slaolie verkocht.

In de vroege oudheid werd slaolie al gemaakt en voor verschillende zaken toegepast. Het is bekend dat de Egyptenaren al 2000 jaar voor Christus olie uit zonnebloempitten, sojabonen, raapzaad, pindaís, olijven, noten en druivenpitten persten om er olie van te maken die zij gebruikten voor de verzorging van hun huid. Ze maakten er medicijnen van en ze gebruikten het als brandstof.

Slaolie is een goedkoop product. Je kunt het in de supermarkt kopen. Er zijn veel verschillende soorten. Slaolie wordt verpakt in plastic en glazen flessen en in blikken. Slaolie is een mengsel van verschillende oliŽn, wat betekent dat de samenstelling per merk kan verschillen. Zie hierom de datum op het etiket. De houdbaarheid is eveneens afhankelijk van de ingrediŽnten. Bewaar slaolie op een donkere plaats. Zie voor de houdbaarheidsdatum de informatie op de verpakking. De meeste slaolie soorten zijn rijk aan onverzadigde vetzuren en vitamine E. Tegenwoordig zie je ook veel merken die de slaolie aanprijzen als zijnde rijk aan Omega 3 en 6. Met het oog op de gezondheid is de stelregel dat zacht of vloeibaar vet vooral onverzadigd vet bevat, wat beter is voor de gezondheid dan verzadigd vet. Verzadigd vet zit in producten (roomboter en margarine) dat hard is bij kamertemperatuur.

Enkele gebruiksvormen van Slaolie

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met SlaolieInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven