Truffelolie

Hier vertellen wij je alles over Truffelolie. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Truffelolie.

Gebruik van Truffelolie

Truffelolie kan gebruikt worden in gerechten met (bos)paddenstoelen, bijvoorbeeld in soepen, ragouts, of sauzen. Truffelolie smaakt goed door de risotto. Truffelolie is een prima alternatief als het gerecht om truffels vraagt, maar die heb je niet kunnen bemachtigen. Gebruik andere paddenstoelen en verrijk de smaak van de paddenstoelen met een paar druppels truffelolie. Je kunt de smaak van een omelet met een paar druppels truffelolie verrijken. Truffelolie kan als laatste toevoeging over een gerecht gedruppeld worden. Truffelolie smaakt heerlijk in de (aardappel)puree, bij witte vis, vlees en over de carpaccio.

  • zie etiket op de flesHoudbaarheid
  • witte truffelolie en zwarte truffelolieSoorten
  • Olien en vettenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Truffelolie

Truffelolie is een combinatie van olijfolie en truffels. Truffels zijn (stink)zwammen die onder de grond groeien. Door de geconcentreerde paddenstoelensmaak, zijn de vaak kostbare truffels voor velen een ware delicatesse. Verse truffels zijn moeilijk te verkrijgen en er is veel verschil in kwaliteit. De zwarte truffel en de witte truffel worden gebruikt voor het maken van witte of zwarte truffelolie. Er zijn wel 200 verschillende soorten truffels. Er is ook veel onderscheid in kwaliteit van truffelolie. Koop daarom liever een goede kwaliteit. Dan heb je weinig nodig om toch de echte truffelsmaak te verkrijgen.

De smaak van truffelolie laat zich moeilijk omschrijven. Je zou het ?aards? kunnen noemen. Er zijn verschillende soorten truffelolie. Sommige worden gemaakt van kostbare truffels, andere gebruiken slechts een essence. Het blijft een kwestie van smaak aan welke truffelolie je de voorkeur geeft. Dankzij truffelolie kun je de bijzondere smaak van truffel toevoegen aan je gerecht, zonder de kostbare zwammen in huis te hoeven halen. Verse truffels zijn bovendien maar heel kort houdbaar (maximaal twee dagen) en de olie kun je daarentegen maandenlang bewaren. Er bestaat overigens als alternatief ook een jus de truffels, daarbij wordt het sap van de truffels geconserveerd, zonder toevoeging van olie. Ook is er (in tubes) truffelpasta verkrijgbaar. Truffelolie wordt verkocht in flesjes vanaf ongeveer 55 ml. Er zijn uiteraard ook grotere hoeveelheden verkrijgbaar. Voor de houdbaarheidsdatum kun je de informatie raadplegen op het etiket.

Je kunt witte en zwarte truffelolie voor dezelfde doeleinden gebruiken: over salades, soepen en het versterken van truffelgerechten. Je kunt er zelfs mee wokken (hoewel je voor het laatste ook een goedkopere soort kunt gebruiken). Truffelolie wordt bijna altijd gemaakt van olijfolie, gecombineerd met witte of zwarte truffel. Het is verkrijgbaar in de delicatessenwinkel. Via internet zijn er ook verschillende verkooppunten voor verse truffels en producten die gemaakt worden van truffels.

Enkele gebruiksvormen van Truffelolie

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Truffelolie