Nori

Hier vertellen wij je alles over Nori. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Nori.

Gebruik van Nori

Nori

Nori wordt voornamelijk gebruikt als een wrap voor sushi of rijstballetjes, de onigiri. Daarnaast kan men nori ook gebruiken als decoratie in de soep. Ook bestaat er gekruide nori. Deze wordt ook veel gebruikt als smaakmaker in soepen of gerechten. Vaak wordt nori geroosterd voordat het wordt gebruikt, men noemt dat ?yaki-nori? in het Japans. Ook wentelt men de nori vellen door de sojasaus om het verder te gebruiken.

  • zie informatie op de verpakkingHoudbaarheid
  • bruine, zwarte en blauwe nori, zeewierSoorten
  • ZeegroentenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Nori

?Nori? betekent ?wier?in het Japans. Het is een product op basis van verschillende soorten eetbare wieren. Men gebruikt hier bij het rode zeewier Pohphyra en de P. Yezoensis en P. Tenera. Soms wordt Lavar zeewier toegevoegd. De wieren worden met water gewassen en fijngemalen. Vervolgens worden fijne laagjes in vormen gelegd. Op die manier worden ze gedroogd en verkrijgt men gedroogd zeewier dat op zwart of bruin papier lijkt. Het is erg populair in Japen. Ze omwikkelen er gekookte rijst mee voor ?maki-zushi?, wat sushi rolletjes betekent en ?onigiri? (rijstballetjes). Ook worden de zeewiervellen versnipperd om als specerij te dienen.

De term ?nori? wordt ook veel gebruikt om te verwijzen naar voedselproducten uit de zee, de genaamde zeegroenten. Nori wordt voor het grootste deel geproduceerd in Japan, Korea en China. Nori wordt al sinds de 8e eeuw gemaakt. Oorspronkelijk werd ze als een soort pasta gegeten, de gedroogde vorm kwam later. In 1960 werd het zeewier veel verkocht in de Aziatische winkels in Amerika. Tegelijkertijd verspreidden zich in het begin van de jaren 1970 de Japanse restaurants en sushi bars in Amerika en Europa. Hoewel ?nori?de verzamelnaam i s voor allerhande zeegroenten is het tegenwoordig een veelgebruikte naam voor de zeewiervellen die men gebruikt voor sushi. Het zeewier wordt met schepen via netten aan boord gehaald. De planten worden hiertoe in de zee uitgezet. Ze groeien snel, het duurt ongeveer 45 dagen tussen zaaien en oogsten. Het zeewier wordt vervolgens machinaal bewerkt tot flinterdunne bruine, of zwarte vellen. De vellen hebben ongeveer een afmeting van 18 bij 20 centimeter en wegen 3 gram. Er is verschil in kwaliteit wat zich uit in de prijs. De goedkoopste nori kost ongeveer 6 eurocent per vel en de duurdere, delicate nori, kan wel 90 eurocent per vel kosten. Nori is te koop in toko?s en Aziatische winkels. Nori is erg gezond voor het lichaam en geest. Het zeewier is rijk aan calcium, fosfor, ijzer, kalium en vitamine C. Men zegt dat nori ideaal is voor (ex-) rokers omdat het zou helpen voorkomen dat de teer zich aan de longen hecht. Verder is het een preventief voedingsmiddel tegen bloedarmoede, haaruitval en grijze haren! Omdat het zeewier rijk is aan vitamine B1 is het een pepmiddel bij geestelijke vermoeidheid.

Enkele gebruiksvormen van Nori

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Nori