De Indiase keuken
Het hindoeïsme en de islam zijn de twee grootste godsdiensten in India en de verschillen hierin vind je terug in de keuken. Moslims zullen geen varkensvlees eten. Zij beschouwen het varken als een onrein dier. Hindoes zullen geen koe eten. De koe is volgens het hindoeïsme immers een heilig dier. De meeste Indiase komen tegemoet aan beide godsdiensten. Veel Indiase gerechten zijn namelijk vegetarisch. Het hoofdbestanddeel van deze keuken bestaan uit koolhydraten zoals pandanrijst en basmatirijst, witte of zilvervliesrijst, alsook aardappelen en brood.
Geurige kruiden
Typisch voor de Indiase keuken zijn de geurige en kleurrijke specerijen en verse kruiden die een uitgesproken smaak geven aan de vele gerechten. Iedere streek heeft zijn eigen kruidenmengsel die garam masala wordt genoemd. Het zijn vaak familierecepten die van moeder door dochter worden overgenomen. Het bakken van het voedsel gebeurt in beperkte mate in ghee (geklaarde boter), olijfolie, pindaolie, sesamolie, kokosolie en mosterdolie. Omdat de keuken voor het merendeel vegetarisch is, zorgen peulvruchten en kaas voor de nodige proteïnen. India ken geen meer-gangen-diners. Alle gerechten worden tegelijkertijd geserveerd.Ayurvedische leer
Veel Indiase gerechten zijn gebaseerd op de oude ayurvedische gezondheidsleer, uit heilige boeken van de hindoes. Volgens deze leer worden lichaamssappen beïnvloed door zoute, zure, zoete, bittere, pikante en samentrekkende ingrediënten beïnvloed.  Een maaltijd dient in al deze elementen te voorzien. Verder gelden er allerlei voorschriften voor de reinheid van de keuken.  Voordat de maaltijd bereid kan worden dient men eerst een bad te nemen, en men moet schone kleren aantrekken. De keuken is onderverdeeld in een gedeelte voor het bereiden van de gerechten en een ander deel is bestemd voor de voorraadkastjes en pannen. Krisha aanhangers zijn vegetariërs. Zij bereiden het voedsel vanuit deze ayurvedische leer. Zij zien iedere vorm van leven als heilig en het doden van onschuldige dieren zien zij als een grove schending van Gods wetten. Men eet in India met de rechterhand. Omdat de linkerhand als onrein wordt beschouwd zal deze het eten nooit aanraken.
