Passievrucht, het perfecte ingrediƫnt in Valentijnsgerechten

De passievrucht is een vrucht van een oorspronkelijke Zuid-Amerikaanse klimplant. De naam heeft de vrucht te danken aan haar prachtige bloemen. De stempels, meeldraden, kroon en kelkbladeren worden vergeleken met het lijden van Jezus, vonden Spaanse missionarissen in de 17e eeuw. Zij gaven de plant de naam. Later werd de vrucht door de Spanjaarden ook granadilla genoemd omdat ze de vrucht vonden lijken op de granaatappel. De plant vind je tegenwoordig ook veel in Hollandse tuinen.


De passievrucht wordt niet helemaal gegeten. Je moet hem doormidden snijden en het vruchtvlees (de pitten) er uit lepelen. De vrucht is het hele jaar door verkrijgbaar, omdat het geïmporteerd wordt uit Kenia, Ivoorkust en Brazilië. Ze zijn al rijp als ze in de schappen liggen. Koop de vrucht het liefst niet langer dan een dag voor Valentijnsdag, want in de koelkast is hij hooguit nog een paar dagen houdbaar. Kies voor gave exemplaren, want vruchten met een ingedeukte schil moeten meteen gegeten worden. De paarse passievrucht is de meest bekende. De vrucht heeft een ronde tot ovale vorm met een lengte of doorsnede van 5 tot 7 centimeter. Naast deze paarse passievrucht is er ook een gele soort. De vorm van deze grotere vrucht lijkt op die van een pompoen. Deze gele soort is bekend onder de naam markisa en reuzenpassievrucht. Dan is er nog een soort, de curuba. De curuba heeft een gele kleur en heeft een langwerpige ovale vorm. De vrucht heeft een lengte van 10 centimeter. Het vruchtvlees is oranjegeel van kleur. Je kunt met passievrucht verschillende kanten op. Natuurlijk kun je de vrucht gewoon uitlepelen, maar voor een Valentijnsgerecht hoor je iets meer moeite te doen. Maak van de vruchtjes een drankje voor bij het ontbijt. De vruchten kunnen door een zeef gehaald worden om er passievruchtensap van te maken. Het vruchtvlees smaakt heerlijk in nagerechten. Meng ze door de yoghurt, ijs of vla. Druppel er eens wat maracuyalikeur over. Gebruik de vrucht eens als alternatief voor de appel in de cake of verwerk een hoeveelheid vruchtvlees in de appeltaart. Je maakt een heerlijke salade van passievrucht met gemengde sla en avocado. Maak een dressing van mosterd, tuinkruiden en hazelnootolie. Strooi hier wat geroosterde en gehakte hazelnoten over. Dit is een ideaal voorgerecht voor een liefdevol menu op Valentijnsdag.



Lees ook