Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Rettich

Hier vertellen wij je alles over Rettich. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rettich.

Gebruik van Rettich

RettichRammenas kan rauw als radijs gebruikt worden. Rasp hem in een kleine hoeveelheid en voeg hem toe als verfrissende toevoeging aan een salade. Je kunt hem ook in reepjes snijden en met een dipsaus serveren. In schijfjes gesneden smaakt hij lekker fris op de boterham. Rammenas kan prima verwerkt worden in een stoofpotje. Gekookte rammenas heeft de smaak van raapjes. In blokjes gesneden kan hij worden toegevoegd aan roerbakgerechten. Gekookt smaakt hij goed met een roomsaus.

 • Raphanus sativus subsp. nigerLatijnse naam
 • maximaal een weekHoudbaarheid
 • rond, halfrond of langwerpig, of wit, rood , blauw, bruin/zwartSoorten
 • BolgewasCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Rettich

De rammenas is een plant uit de kruisbloemenfamilie. Het is een bolgewas en wordt gegeten als groente. Oorspronkelijk komt de groente uit het oostelijk deel van het Middellands Zeegebied. Het werd al 4000 jaar voor Christus dor de oude Egyptenaren gegeten. Je ziet de groente al op veel Egyptische wandschilderingen en graven afgebeeld staan. Tegenwoordig zijn er veel soorten. Ze worden ingedeeld naar de vorm: rond, halfrond of langwerpig. Ook de kleur geeft onderscheid tussen de soorten aan. Er zijn witte, rode, blauwe en bruin/zwarte. De witte halfronde en langwerpige soorten worden verkocht onder de naam rettich voor de Duitse witte soort en daikon voor de Japanse soort. De smaak van deze soort is zachter. Van de originele witte soort worden tegenwoordig ook rode, roze en bruine rettichsoorten gemaakt. Onder de schil blijft de groente echter gewoon wit. Een andere benaming voor de ronde rammenassoort is zwarte radijs. De ronde soort smaakt pittiger en scherper dan radijs.

In Nederland is de groente weinig populair, dit in tegenstelling tot onze Oosterburen. In Duitsland wordt het veel gebruikt in de keuken. Rammenas heeft een (licht)pittige smaak. Je kunt deze groente warm (gekookt) en rauw (geraspt of in dunne plakjes) eten. Rammenas is in Nederland verkrijgbaar in de natuurwinkel, in biologische winkels of op de biologische markt. Koop een rammenas die stevig aanvoelt en er glad uitziet. Maak de groente goed schoon door hem schoon te borstelen. Bewaar hem in een gesloten zakje in de koelkast. Zo droogt ze niet te snel uit. Ze kan enkele dagen tot een week bewaard worden. Als ze slap is geworden, is ze niet goed meer. Rammenas bevat veel vitamine C.

Enkele gebruiksvormen van Rettich

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met RettichInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven