Oestersaus

Hier vertellen wij je alles over Oestersaus. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Oestersaus.

Gebruik van Oestersaus

Oestersaus

Oestersaus wordt veel gebruikt in de Chinese, Filippijnse, Thaise en Cambodjaanse en vooral de Kantonese keuken. Oestersaus wordt voornamelijk gebruikt om mee te koken. De saus leent zich uitstekend bij bereidingen van milde gerechten, bijvoorbeeld bij kipgerechten of tofu. Ook rundvleesgerechten of gerechten met zeevruchten kunnen verrijkt worden met oestersaus. Rijst en noedelgerechten kunnen prima op smaak gebracht worden met oestersaus. De saus versterkt het aroma van vlees, vis en groenten. Het geeft een subiel zout aroma aan gestoomde groenten. U dient de oestersaus aan het einde van de bereidingstijd toe te voegen. U hebt maar één of twee eetlepels nodig om uw gerecht op smaak te brengen. Oestersaus kan ook op tafel worden gezet bij geroosterd varkensvlees, gebakken eieren, koude kip en rundvlees.

  • onbeperktHoudbaarheid
  • verschillende variantenSoorten
  • SauzenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Oestersaus

Oestersaus wordt gemaakt van gefermenteerde soja. Het is een dikke, bruine saus. De sojasaus wordt op smaak gebracht met oestersap, zout en karamel. Toevoeging van bloem zorgt ervoor dat de saus een dikkere structuur krijgt. Het heeft een vol aroma en een licht pikant, zoetige smaak. De saus werd uitgevonden in 1888 door de heer Lee Kam Sheung, in Nam Shui-dorp in de provincie Guandong, China. Er wordt veel gebruik van gemaakt in Oosterse gerechten. Oestersaus is dikker dan soja- of vissaus. Oestersaus heeft geen uitgesproken vissmaak.

Er zijn veel oestersaus varianten. Er is zelfs een vegetarische variant, waarbij de saus is gemaakt van champignons of oesterzwammen. Er is veel verschil in kwaliteit. De duurdere oestersaus is kwalitatief beter en heeft een rijker aroma. Veel (goedkopere) oestersauzen bevatten slechts verdund sojawater, verdikt met zetmeel, gekleurd met een karamelkleur (E 150), verrijkt met oesterextracten en conserveermiddelen. Oestersaus is verkrijgbaar bij de toko en in sommige supermarkten. In de supermarkt worden oestersauzen aangeboden van de merken Go-Tan en Conimex. Oestersaus wordt verkocht in flesjes in verschillende formaten. Vegetarische oestersaus is verkrijgbaar bij de natuurwinkel. De saus is in de koelkast zo goed als onbeperkt houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Oestersaus

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Oestersaus