Pesto

Hier vertellen wij je alles over Pesto. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Pesto.

Gebruik van Pesto

Pesto

Pesto kan voor verschillende gerechten gebruikt worden. Uiteraard is pesto geschikt voor pasta gerechten. U kunt pesto ook bij toast of broodjes serveren. Het smaakt prima over de carpaccio. Pesto kan een smaakmaker zijn in salades of op de pizza. Andere toepassingen van pesto zijn als toevoeging in sauzen bij kip, vis, rund-, lams- of varkensvlees. U kunt pesto vermengen met roomsaus (ook voor vleesgerechten en pasta gerechten). Groenten kunnen met een lepel pesto verrijkt aan smaak worden. En dat is ook het geval voor pastasalades, aardappelsalades en soepen. Pesto kan ook vermengd worden met zure room als dipsaus of vulling voor een gepofte aardappel.

  • pesto, pesto genoveso, pesto rossoSoorten
  • SauzenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Pesto

Pesto is een Italiaanse delicatesse. Het is een soort in de vijzel gestampte “pasta”, bestaande uit olie, basilicum, Italiaanse kaas en gemalen pijnboompitten. Pesto heeft de naam te danken aan de bereidingswijze. Het fijnmalen van kruiden en andere ingrediënten heet in het Italiaans “pesatura”. De pestosaus wordt beschouwd als een van de oudste sauzen in de gastronomische geschiedenis. Een voorloper van de saus bestond uit een mengsel van koriander, peterselie, kaas en olijfolie. Het basilicum werd pas later toegevoegd. Basilicum was destijds nog niet bekend. Het is nu een onmisbaar ingrediënt in pesto.

De pesto uit Genua (pesto genoveso) wordt al duizend jaar op dezelfde manier gemaakt. De ingrediënten van deze pesto bestaan uit verse basilicum, knoflook, pijnboompitten, pecorino kaas en olijfolie. En dan wel de olijfolie uit de streek waar Genua in ligt: Ligurië. De ingrediënten worden in de vijzel fijngemalen. Vervolgens wordt de olijfolie druppelsgewijs toegevoegd.

Pesto is een gerecht waarvan het recept van moeder op dochter wordt doorgegeven. Ook restaurants hebben zo hun eigen speciale pesto recept. De basilicum is standaard, maar er kunnen andere kaassoorten worden gebruikt en andere kruiden. Er zijn ook rode pesto soorten. Hierin zitten meestal zongedroogde tomaten en/of pepertjes en paprika. Er zijn ook pesto soorten met olijven.

Pesto is eenvoudig zelf te maken. U kunt pesto echter ook in de supermarkt verkrijgen en in delicatessenwinkels. De glazen potjes in de supermarkt zijn ongeopend langere tijd houdbaar, maar eenmaal geopend moeten ze snel opgebruikt worden. Ook zelfgemaakte en verse pesto zijn beperkt houdbaar. Basilicum verkleurt snel en de smaak zal snel achteruit gaan. Consumeer de pesto binnen een paar dagen. U houdt pesto langer houdbaar door er een laagje olijfolie op te houden, ter voorkoming dat er zuurstof bij komt. U kunt pesto ook invriezen.

Enkele gebruiksvormen van Pesto

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Pesto