Ketchup

Hier vertellen wij je alles over Ketchup. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Ketchup.

Gebruik van Ketchup

Ketchup

U kunt ketchup bij vele gerechten gebruiken. Populair is het gebruik van ketchup bij de hamburger, friet en hotdog. U kunt ketchup ook gebruiken voor het marineren van vlees, of als basis voor sauzen die extra tomatensmaak kunnen gebruiken.

  • enkele maandenHoudbaarheid
  • regular en hot soortenSoorten
  • SauzenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Ketchup

Ketchup of tomatenketchup is een saus, gemaakt van heel veel tomaten in een geconcentreerde vorm, met toevoeging van zout, salie, peper, azijn en geleisuiker. Ketchup wordt gebruikt bij snacks, tussendoortjes en maaltijden. Het is de populairste rode saus ter wereld. Niet iedereen is overigens gecharmeerd van ketchup. Er zijn mensen die de saus te zoet vinden of culinair gezien ?not done?.De naam ?ketchup?is een Engelse verbastering van het Chinese woord ?ke -tsjiap?voor de saus. De oorspronkelijke saus werd namelijk in China gemaakt van sojabonen en heette ke-tsjiap. Na experimenten met walnoten, champignons en bonen werd ke-tsjiap, catsup, en uiteindelijk werd het ketchup met tomaat. Het populaire gebruik van ketchup kent nog niet eens zo?n lange geschiedenis. Eigenlijk is de opmars ervan begonnen na 1960. De koelkast werd uitgevonden en de welvaart nam toe. Culinaire zaken die alleen voor de welgestelde mensen bereikbaar was, werd steeds normaler bij het ?gewone volk?. De gekookte aardappel maakte plaats voor buitenlandse gerechten en eetgewoonten. Bijvoorbeeld de barbecue, een eetgewoonte, overgevlogen uit Amerika. En wat is nu een barbecue zonder de bekende (knijp)fles ketchup? Denk hierbij aan de homemade hamburger. En wie nu denkt dat ketchup iets typisch Amerikaans is, heeft het mis. Zweden, Finland en Denemarken zijn de grootste ketchup gebruikers. De Amerikanen zijn echter wel de meest creatieve ketchup gebruikers.

Ketchup blijkt heel gezond te zijn. Tomaten die gekookt en verwerkt zijn tot puree of ketchup bevatten hoge concentraties lycopeen dan verse tomaten. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat lycopeen de kans op chronische ziekten (zoals kanker en hart- en vaatziekten) verminderd. Daartoe is ongeveer 40 milligram lycopeen nodig. De opname van lycopeen wordt verhoogd door een beetje olie toe te voegen. Nadeeltje van ketchup is dat het erg veel suiker bevat, een fles ketchup bevat gemiddeld 45 suikerklontjes!

Ketchup is verkrijgbaar in potten, (knijp)flessen, tubes en emmers in alle supermarkten. Heinz produceert al 135 jaar ketchup en inmiddels zijn er vele merken bijgekomen. U bewaart de aangebroken fles ketchup in de koelkast. De houdbaarheidsdatum vindt u op de verpakking.

Enkele gebruiksvormen van Ketchup

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Ketchup