Vegeta

Hier vertellen wij je alles over Vegeta. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Vegeta.

Gebruik van Vegeta

Vegeta is een kruidenmix die gebruikt wordt voor het op smaak brengen van vlees, vis en salades. Vegeta kan prima gebruikt worden voor vegetarische maaltijden. Eén theelepeltje is genoeg. Je kunt Vegeta gebruiken tijdens het koken en braden. Het kan ook uitstekend als ingrediënt in de marinade gebruikt worden. De Kroatische keuken kent veel gerechten waarin Vegeta wordt verwerkt. Ook de Hongaarse keuken maakt veel gebruik van het mengsel, zoals bijvoorbeeld in de goulash. Je kunt met Vegeta een Nederlandse stamppot goed op smaak brengen. Gebruik als richtlijn per halve kilo gerecht een afgestreken dessertlepel Vegeta.

  • langere tijdHoudbaarheid
  • SmaakmakersCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Vegeta

Vegeta is een mengsel van specerijen, dat oorspronkelijk uit Kroatië komt. Het mengsel bestaat uit zout en kunstmatig gedroogde kruiden en groenten. De groenten en kruiden die worden gebruikt, zijn: wortel, pastinaak, uien, selderij en peterselie. Verder bevat het mengsel mononatriumglutamaat (ook wel ve-tsin genoemd), suiker, maïszetmeel, dinatrium inosinaat, riboflavine (kleurnummer E 101) en specerijen. Vegeta is vergelijkbaar met bouillonpoeder. De smaak van de gedroogde groenten, kruiden en specerijen kan gerechten net als bouillon een aromatische smaak geven, echter Vegeta is daarbij niet overheersend, maar accentueert de gebruikte ingrediënten.

Het mengsel waaruit Vegeta bestaat, is in 1958 bedacht door een team in een laboratorium van het bedrijf Podravka in Koprivnica (Kroatië). Professor Zlata Bartl had destijds de leiding van het team. In 1959 werd het product in Joegoslavië op de markt gebracht. Het werd razend populair. In 1967 werd het product voor het eerst geëxporteerd. Afnemers waren Hongarije en de Sovjet-Unie. Tegenwoordig wordt Vegeta verkocht in meer dan dertig landen in de wereld. Er zijn veel bedrijven die het product namaken. Het originele product wordt nog steeds door het bedrijf Podravka gemaakt en een dochteronderneming van Podravka in Polen en twee licentiehouders in Oostenrijk en Hongarije.

Vegeta wordt verkocht in een opvallend blauwe zak met een afbeelding van de (getekende) groenten die er in verwerkt zijn. Er zijn zakjes van 250 gram, 500 gram, en zakken van 1 kilo en 2 kilo verkrijgbaar. Vegeta wordt ook wel aangeboden in bussen van 500 gram. Vegeta is in verschillende supermarkten te koop en in de Turkse en Surinaamse winkels. Vegeta is heel lang houdbaar als je de specerij in een goed afgesloten bus op een droge plaats bewaard.

Enkele gebruiksvormen van Vegeta

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.
  • Vegata

Onze laatste recepten met Vegeta