Varkensvlees
Varkensvlees is in Nederland en België één van de meest gegeten vleessoorten. De meest bekende varkensproducten zijn de karbonade, varkensgehakt, varkenshaasje, beenham, spek, worst en ham. Minder bekend is het gebruik van het bloed in bloedworst, de tong en de varkenskop waarvan paté wordt gemaakt. Ook in de Aziatische keuken wordt relatief veel varkensvlees gebruikt.
Varkens zijn familie van het wilde zwijn. In Nederland leven de varkens vooral op boerderijen, de zogenaamde varkenshouderijen. Er worden verschillende rassen gehouden. Deze rassen worden onderverdeeld in vleesvarkens en zeugen. Vleesvarkens worden zoals de naam al doet vermoeden, gehouden voor het vlees. Ze worden geslacht als ze ongeveer zes maanden oud zijn. De smaak van het vlees hangt af van het ras en het veevoer dat de varkens hebben gekregen. Zeugen (vrouwtjesvarkens) worden vooral gehouden voor de biggetjes en het maken van vleeswaren (bijvoorbeeld ham). Er is veel discussie over het eten van varkensvlees. Is dat nu wel zo gezond? Dat je van het eten van varkensvlees puistjes zou kunnen krijgen, is achterhaald. Het kan natuurlijk wel zijn dat het eten van varkensvlees een allergische reactie kan veroorzaken. Varkens kunnen ziekten oplopen, zoals de bekende varkenspest of mond- en klauwzeer. Deze ziekten zijn overigens ongevaarlijk voor mensen. Voor de slacht worden de varkens op deze ziekten gecontroleerd en als die ziekte is geconstateerd, worden deze varkens vernietigd. Varkensvlees bevat in verhouding tot andere soorten vlees procentueel veel vet, vooral als het varkensvlees wordt verwerkt in bijvoorbeeld worst in blik of hamburgers. Maar je kunt ook voor de magere delen van het varken kiezen, zoals fricandeau, varkenshaas of varkensfilet. Deze magere stukken vlees bevatten gezonde voedingsmiddelen als essentiële eiwitten, aminozuren, essentiële vetzuren, ijzer, zink, vitamine A. B1, B6, B12 en D. Je kunt de hoeveelheid vet ook beperken door minder vet of olie te gebruiken bij de bereiding en de sauzen achterwege te laten. Rauw varkensvlees kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën, zoals salmonella, de MRSA-bacterie of de parasiet toxoplasmose. Deze bacteriën worden door verhitting onschadelijk gemaakt. Varkensvlees mag aan één stuk van binnen rosé blijven. De meeste bacteriën zitten namelijk aan de buitenkant van het vlees. Gehakt of varkensreepjes moeten echter wel door en door gaar zijn. Je kunt varkensvlees op verschillende manieren bereiden: bakken, grillen, braden, roerbakken, roosteren. Sommige varkensproducten kunnen worden gekookt, bijvoorbeeld ham. De diverse mogelijkheden om varkensvlees te bereiden en te serveren, maken het voor veel consumenten dan ook nog steeds een aantrekkelijk stukje vlees.