Vijf perfecte kruidenrubs voor op de barbecue

Een kruidenrub is een kruidenmengsel waarmee je een speciale smaak geeft aan vlees, vis en gevogelte. Kruidenmengsels vormen de basis smaakmakers van de barbecue. Ze hoeven niet gecompliceerd te zijn. Een eenvoudig mengsel van zout, suiker, kruiden en specerijen geeft al een bijzondere smaaksensatie. Een kruidenrub kan op verschillende manieren worden gebruikt. Je kunt het vlees ermee bestrooien vlak voor het barbecueën. Soms is het extra lekker om de rub goed in te laten trekken. Je wrijft het vlees dan met de kruiden goed in en je laat het enkele uren of een dag goed intrekken. De tweede manier is de meest gebruikelijke daar waar het gaat om barbecuevlees.

De specerijen in de volgende recepten meng je in een kom door elkaar. Je kunt alle mengsels in een luchtdichte pot koel en donker gedurende een periode van zes maanden bewaren.


Het basisrecept voor een perfecte kruidenrub

Deze rub kun je gebruiken voor alle soorten vlees, bijvoorbeeld spareribs, schouderkarbonades en kip. Gebruik hiervan 3 tot 5 theelepels per 500 gram vlees.
Maak een mengsel van 50 gram fijne bruine suiker, 25 gram paprikapoeder (zoet), 3 eetlepels zwarte peper, 4 eetlepels grof zout, 3 theelepels knoflookpoeder, 3 theelepels uienpoeder, 3 theelepels selderijzaadjes en anderhalve theelepel cayennepeper.

Cajun kruidenrub

Cajunkruiden komen uit Louisiana en ze smaken prima bij vis, maar ook op alle soorten vlees en gevogelte. Gebruik 2 tot 5 theelepels per 500 gram vlees.
De cajun kruidenrub is een mengsel van 50 gram grof zout, 25 gram paprikapoeder (zoet), 1 eetlepel knoflookvlokken, 1 eetlepel uienvlokken, 1 eetlepel gedroogde tijmblaadjes, 1 eetlepel zwarte peper, 3 theelepels witte peper, 1 tot 3 theelepels cayennepeper (hoe meer hoe pittiger) en anderhalf theelepel gemalen laurier.

Mediterraan kruidenmengsel


Dit kruidenmengsel is heerlijk op ham, kip en vis. Het geeft het vlees een Frans tintje. Gebruik 3 toto 5 theelepels per 500 gram vlees.
Meng 3 eetlepels van de volgende gedroogde kruiden: dragon, oregano, dille, tijm, rozemarijn, 3 eetlepels grof zout, 2 eetlepels citroenpeper, 1 eetlepel knoflookvlokken.

Texas chilimengsel

Dit kruidenmengsel geeft een stuk rundvlees een karakteristieke rooksmaak. Voor het maken van het mengsel gebruik je 1 tot 2 gedroogde pepertjes, 2 eetlepels zwarte peperkorrels, 1 eetlepel komijnzaadjes, 1 eetlepel korianderzaadjes, 1 eetlepel gele mosterdzaadjes, 50 gram grof zout, 50 gram paprikapoeder, 2 eetlepels bruine suiker, 1 eetlepel knoflookvlokken, 1 eetlepel uienvlokken, 1 eetlepel gedroogde oregano. Gebruik ook hier weer 3 tot 5 theelepels van per 500 gram vlees.

Chinees vijfkruidenmengsel

Gebruik van dit mengsel 3 tot 5 theelepels per 500 gram kip – of varkensvlees. Het is ook een heerlijke smaakmaker voor de bereiding van eend.
Verhit een droge koekenpan boven matig vuur en rooster daarin 2 tot 4 minuten 3 hele steranijs, 2 eetlepels Sichuan peperkorrels, 1 eetlepel venkelzaadjes, 1 eetlepel witte peperkorrels, 1 theelepel kruidnagels en een half kaneelstokje. Doe ze in een kom om af te koelen. Maal de specerijen vervolgens fijn in een vijzel. Roer er 50 gram grof zout en 50 gram fijne bruine suiker door.



Lees ook