Heerlijk vegetarisch barbecueën
Een dagje zonder vlees en toch barbecueën? Dat kan prima. Het is gezond en lekker. Neem liever geen vegetarische hamburgers of worstjes. Ze worden op de barbecue veel te droog. Als je zoekt naar een alternatief voor vlees dat ook min of meer lijkt op een stukje vlees, kies dan voor tofu. Tofu neemt de smaak van de marinade in zich op. Je kunt bijvoorbeeld een marinade van ketjap, sesamolie, limoensap, gembersaus en rode peper maken. Laat de blokjes hier een nachtje in marineren. De volgende dag rijg je ze aan een stokje. Heerlijk met een pindasaus.
Er zijn vele soorten groenten die het goed doen op de barbecue. Wat je kunt grillen aan groente, kun je ook barbecueën. Wat dacht je van een gegrilde paprika, champignons, ui, mini maïskolfjes. Rijg ze aan een stokje of verpak ze in aluminium en maak er feestelijke pakketjes van. Heerlijk met kruidenboter of een rode of groene pesto. Je kunt de groenten ook vullen. Kies voor een vulling op basis van rijst of couscous. Dan heb je al bijna een complete maaltijd. De gepofte aardappel is natuurlijk bij uitstek geschikt om te bereiden op de barbecue. Serveer ze met kruidenboter, zure room of knoflooksaus.
Fruit wat je kunt grillen, past ook goed bij de barbecue. Kies bijvoorbeeld voor ananas of banaan. Je kunt ze in aluminiumfolie verpakken. Doe er iets extra’s bij. Banaan combineert goed met chocolade. Ananas wordt extra feestelijk met een likeurtje of een beetje rum. Toefje slagroom er op voor een heerlijk dessert.
Kaas is een uitstekend alternatief voor vlees. Je kunt oneindig variëren met kaas. Neem niet teveel kaas, dat is nogal vet en minder gezond. Bovendien maakt kaas de gerechten over het algemeen wat machtiger. Je kunt kiezen voor mozzarella, blauwe kaas, roomkaas, geitenkaas en geraspte kaas. De kaas kun je gebruiken in foliepakketjes met groenten als tomaat, champignons, aubergine, courgette, (rode) ui, prei, bleekselderij. In plaats van foliepakketjes kun je de ingrediënten ook grillen in een pitabroodje. Pof eens een appel met wat geitenkaas, een heerlijk voorgerecht.
Er wordt in steeds meer gezinnen regelmatig een dag zonder vlees ingevoerd. Nu zal een barbecue zonder vlees misschien niet het eerste zijn wat in je opkomt, maar zoals je ziet, zijn er heel veel smakelijke vegetarische hapjes te verzinnen voor op de barbecue. Heb je de smaak te pakken? Je kunt via het internet veel ideetjes opdoen voor een fantasievolle barbecue zonder dat er een stukje vlees aan te pas komt. Er worden ook steeds meer boeken met tips voor een vegetarische barbecue uitgebracht. Deze zomer kan er wat vaker gebarbecued worden, ook op de dag zonder vlees.