De Amerikaanse barbecue

Als je lekker op z’n Amerikaans wilt barbecueën, horen daar flinke stukken vlees bij. De Amerikanen waren een van de eersten die het barbecueën tot een onderdeel van de Amerikaanse cultuur maakten. Amerikanen barbecueën dan ook graag, het liefst iedere week. En zoals gezegd, gaat het hier niet om het grillen van allerhande liflafjes. Nee, het zijn bij voorkeur grote hompen vlees.


De Amerikaanse barbecuetechniek kun je in principe onderverdelen in twee basistechnieken. Snel grillen, zoals men dat doet met een steak of een hamburger. Met een steak wordt hier bedoeld vlees dat rood van binnen moet blijven, zoals ossenhaas, entrecote, ribeye of een T-bone steak. Aan de andere kant is er het langzaam bereiden van het vlees, zoals dat gedaan wordt met vlees dat een langere gaartijd nodig heeft, zoals de zogenaamde ‘roasts’(braadstukken). En de Amerikanen deinzen daarbij niet terug van een gaartijd van meerdere uren.


Naast de grote stukken vlees, worden er natuurlijk ook de nodige ‘side dishes’ bij geserveerd. Per streek kunnen dat verschillende gerechten zijn. De gepofte aardappel is er zeer populair. De bereiding van deze ‘loaded potato’ is zeer eenvoudig. Gebruik grote aardappels en prik ze in met een vork. Je kunt ze van te voren alvast garen in de magnetron, inpakken in folie en op de kooltjes verder laten garen. Wanneer het vlees langere tijd nodig heeft om te garen, kun je de aardappels ook rauw tussen de kooltjes leggen (wel goed ingepakt natuurlijk). De aardappels kun je serveren met boter of zure room. Veel Amerikanen bakken er nog wat spekjes bij en dan is de aardappel pas echt ‘loaded’. De maïskolf mag natuurlijk ook niet ontbreken. Ze worden met kolf en al eerst 10 minuten in gezouten kokend water gelegd en vervolgens gaan ze op de grill. Als ze gaar zijn, worden ze geserveerd met een klontje boter. Nog zo’n typisch Amerikaans bijgerecht is de bekende ‘coleslaw’. Je maakt hem met witte kool die je in kleine sliertjes snijdt. Rasp er wat wortels bij. Maak een sausje van 200 gram mayonaise, 100 gram zure room, 2 eetlepels appelazijn, een kleine eetlepel suiker, een half theelepeltje zout en peper. Roer hier de gesneden rauwe groente doorheen en laat de smaak van het sausje minimaal een half uur trekken. Andere bijgerechten zijn ‘baked beans’. Dit zijn rode bonen met ui en spek, gekookt in een barbecuesaus. Bij de hamburger wordt ook gewone zoute chips gegeten. Natuurlijk eten ze de hamburger of hotdog niet zonder het daarvoor bestemde ronde of ovalen witbrood met een flinke scheut ketchup, mosterd, uitjes en augurk.Lees ook