Aardappelzetmeel

Hier vertellen wij je alles over Aardappelzetmeel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Aardappelzetmeel.

Gebruik van Aardappelzetmeel

Aardappelmeel wordt in de keuken gebruikt als bindmiddel. Het gebruik van aardappelzetmeel geeft een saus of een soep, naast een dikkere binding, een ?glanzend doorschijnend laagje?. Om een saus te binden roer je een lepel aardappelzetmeel met een vork los in een laagje water of melk. Zorg dat er geen klontjes meer in zitten. Roer de substantie rustig door de kokende saus. Wacht telkens even met het toevoegen van meer substantie. De saus zal geleidelijk aan dikker worden. Een alternatief voor aardappelmeel is ma´zena. Ma´zena wordt gemaakt van ma´szetmeel. Omdat bij gebruik van ma´zena een matte substantie ontstaat, wordt er voorkeur gegeven aan het gebruik van het aardappelmeel bij het indikken van sauzen. Ma´zena is daarentegen weer geschikter voor het binden van puddingen of melkdesserts. Wil je de saus of soep invriezen, dan kun je de in te vriezen portie beter (nog) niet binden met aardappelmeel. Door het invriezen zal het aardappelmeel namelijk de bindkracht verliezen.

  • meerdere jarenHoudbaarheid
  • BindmiddelenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Aardappelzetmeel

Aardappelzetmeel wordt gewonnen uit bepaalde rassen aardappels. Er zijn namelijk rassen waarvan de aardappels een hoog zetmeelgehalte hebben en daarom hiervoor erg geschikt zijn. In de cellen van deze rassen komen zetmeelkorrels voor, ook wel leukoplasten genoemd. De aardappels worden zodanig vermalen dat deze zetmeelkorrels vrijkomen. Het gewonnen zetmeel wordt gedroogd, waardoor er een poeder ontstaat: het aardappelzetmeel.

Aardappelzetmeel is het hoofdbestanddeel van de instant aardappelpuree die je in de supermarkt kunt kopen. Voor deze instant aardappelpuree worden gekookte aardappelen gemalen, gezeefd en gedroogd. De consument hoeft alleen nog maar kokend water toe te voegen en de aardappelpuree is klaar. Aardappelzetmeel wordt ook gebruikt om vloeistof te binden, bijvoorbeeld soepen of sauzen. De voedingindustrie maakt van het zetmeel gebruik als vulmiddel. Zetmeel wordt ook gebruikt om te worden opgesplitst in suikers. Die suikers kunnen worden omgezet in alcohol. Het is een manier waarop traditioneel wodka uit wordt gestookt. Er worden ook niet-culinaire zaken gemaakt van aardappelzetmeel. Het wordt ook als lijm en stijfsel gebruikt. Ook wordt zetmeel gebruikt bij papierbereiding en in de kledingindustrie.

Aardappel(zet)meel is verkrijgbaar in de supermarkt. Het is een goedkoop product. Het wordt verkocht in kartonnen doosjes en staat meestal tussen de pakjes soepen en sauzen. Aardappelzetmeel is bijna onbeperkt houdbaar als het op een donkere droge plaats bewaard wordt. Belangrijk is dat er geen vocht bij komt. Je kunt het meel daarom het beste in een goed afgesloten bus bewaren.

Enkele gebruiksvormen van Aardappelzetmeel

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Aardappelzetmeel