Eikenbladsla

Hier vertellen wij je alles over Eikenbladsla. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Eikenbladsla.

Gebruik van Eikenbladsla

Eikenbladsla wordt om haar mooie bladvorm veel gebruikt als decoratieve garnering bij diverse gerechten. De smaak is pittig en nootachtig. Eikenbladsla wordt uitsluitend rauw gegeten en vaak gecombineerd met andere slasoorten. Hoewel eikenbladsla in de supermarkt vooral voorverpakt en schoongemaakt wordt aangeboden, is het vrij eenvoudig om eikenbladsla zelf schoon te maken. Verwijder de grove buitenste bladeren en maak de bladeren voorzichtig los van de krop. Was de bladeren in koud water en laat ze uitlekken. Scheur de bladeren in stukken. Zanderige bladeren maak je snel zandvrij door ze in een grote bak water met een snufje zout te doen. Het zand zal naar de bodem zakken. Eikenbladsla combineert erg goed met andere groenten als (bos)ui, tomaten, radijs en venkel en fruitsoorten als druiven en peer. De nootachtige smaak wordt geaccentueerd door toevoeging van noten en zaden, bijvoorbeeld hazelnoten, walnoten of pijnboompitten. Of gebruik in de vinaigrette een notenolie. Kies voor de variatie eens voor eikenbladsla in plaats van gewone sla, bijvoorbeeld als frisse toevoeging op een broodje gezond of een broodje kaas.

  • Lactuca sativa var. crispaLatijnse naam
  • 2 dagen (koelkast)Houdbaarheid
  • rood ras (Red Salad Bowl) en groen ras (Green Salad Bowl)Soorten
  • GroenteCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Eikenbladsla

Eikenbladsla is één van de vele soorten sla die toebehoort aan de bladgroenten die rauw gegeten wordt. Sla kan in diverse typen worden onderverdeeld, waaronder kropsla, bindsla, kluitsla en nog vele andere soorten, waaronder eikenbladsla. De naam dankt ze aan de vorm van de bladeren. Het blad heeft een vorm die lijkt op de vorm van het blad van de Amerikaanse eik. De buitenste rand van het blad is roodbruin gekleurd. Het binnenste deel van het blad is bleekgroen tot groen. Er wordt ook een compleet groene variant op de markt gebracht. Deze soort behoort tot het groene ras. Het groene ras heet Green Salad Bowl en het rode ras heet Red Salad Bowl, maar er zijn meerdere rassen eikenbladsla. De smaak van eikenbladsla is nootachtig en pittig. De structuur van het blad is knapperig. Eikenbladsla heeft geen krop zoals de kropsla. Eikenbladsla is het hele jaar door overal goed verkrijgbaar. Vaak wordt hij schoongemaakt en voorverpakt in een plastic zak aangeboden in de supermarkt. De blaadjes moeten er fris uitzien en knapperig van structuur zijn. Eikenbladsla met bruine, verlepte bladeren laat je beter liggen. Je kunt de sla in de verpakking ongeveer twee dagen bewaren in de groentelade van de koelkast. Zelf maak je eikenbladsla eenvoudig schoon door de stronk voorzichtig uit de krop te draaien. Op die manier vallen de blaadjes vanzelf los.

Enkele gebruiksvormen van Eikenbladsla

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Eikenbladsla