Farfalle

Hier vertellen wij je alles over Farfalle. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Farfalle.

Gebruik van Farfalle

Farfalle betekent in het Italiaans ‘vlinders’. Waarschijnlijk is het zo genoemd omdat de pasta vroeger meer op vlinders leek. De pasta is er in verschillende maten, maar omdat ze altijd duidelijk lijken op vlinderstrikken, wordt het vaak ook ‘strikjespasta’ genoemd. De strikvorm wordt verkregen door een rechthoekig of ovaalvormig stuk pasta in het midden samen te knijpen, de uiteinden zijn meestal gekarteld. Soms is de pasta geribbeld, dan wordt het farfalle rigate genoemd. Ook zijn de strikjes verkrijgbaar in verschillende kleuren en smaken, bijvoorbeeld groen voor spinazie en rood met tomaat. Meestal worden deze smaken gemixt in één zak verkocht. De grotere variant van farfalle heet farfallone, de kleinere versie met ministrikjes heet farfalline. Die laatste variant wordt vaak gebruikt voor soepen.

De strikjespasta bestaat volgens culinaire historici sinds de zestiende eeuw, toen het in de Noord-Italiaanse streken Lombardia en Emilia-Romagna werd gemaakt. Een paar eeuwen daarvoor, rond 1400, was pasta al wereldwijd bekend doordat het droog kon worden bewaard en meegenomen op ontdekkingsreizen. Sindsdien werden er steeds meer verschillende soorten pasta gemaakt met gaatjes en ribbeltjes die de saus vasthielden, zoals ook de farfalle. Pasta werd echter pas echt populair in de 19e eeuw, toen er op grote schaal tomaten gebruikt werden voor de sauzen. Tegenwoordig eet de gemiddelde Italiaan ruim 30 kilo pasta per jaar. In totaal zijn er meer dan 350 verschillende soorten pasta.

Farfalle is in de winkel verkrijgbaar in gedroogde vorm en in de verse, zachte vorm. Het is ook mogelijk om thuis zelf verse farfalle te maken. Daarvoor worden rechthoekige plakjes pastadeeg gemaakt, die aan het uiteinde worden afgeknipt met een kartelschaar om een kartelrandje aan beide zijden te krijgen. Het midden van de rechthoeken wordt bij elkaar geklemd om de bekende strikvorm te creëren.

  • PastaCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over farfalle

Farfalle is een pastasoort die in Nederland ook wel bekend staat als ‘strikjes’. De gewelfde vorm met hoekjes en randjes zorgt ervoor dat de pastasaus op de pasta blijft zitten. Farfalle wordt veel gegeten in combinatie met traditionele pastasauzen op basis van tomaat of room, maar smaken ook lekker bij andere combinaties. Farfalle is na ruim tien minuten koken klaar. Let op dat de pasta niet te kort wordt gekookt, want dan kan het midden van het ‘strikje’ soms nog iets te hard zijn. Farfalle moet droog worden bewaard, buiten de koelkast. Op deze manier blijft het heel lang houdbaar, zelfs langer dan op de verpakking staat aangegeven. Gekookte pasta is nog enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Enkele gebruiksvormen van Farfalle

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Farfalle