Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Hamburgers

Hier vertellen wij je alles over Hamburgers. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Hamburgers.

Gebruik van Hamburgers

HamburgersHamburgers worden gebakken of gegrild. Het is een populaire vleessoort voor op de barbecue. De traditionele hamburger wordt geserveerd met een hamburgerbroodje, een blaadje sla, augurk, ui, ketchup, mosterd en mayonaise. Er zijn veel variaties mogelijk. Met een plakje gesmolten (Cheddar) kaas ertussen, wordt het een cheeseburger genoemd. Een traditionele Californië burger is een hamburger met een plak vleestomaat, ijsbergsla en ui. De echte mannen hamburger is de Bacon burger. Naast het smolten plakje kaas wordt er nog een gegrilde speklap aan toegevoegd. Ten slotte is er nog de bekende Hawaï burger. Dat is een hamburger met een plak ananas ertussen.

 • 2 dagenHoudbaarheid
 • hamburgers van rundergehakt, varkensgehakt, kippenvlees, restvlees, vegetarisch, paardenvleesSoorten
 • RundvleesCategorie
 • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Hamburgers

Met de benaming “hamburger” wordt een broodje met daartussen een ronde schijf rundergehakt bedoeld. Je kunt echter de schijf rundergehakt op zichzelf ook een hamburger noemen. De hamburger stond al in de dertiende eeuw op het menu. Ten tijde van de Mongoolse heerser Dzjengis Khan, trokken strijders met paarden over grote lege vlakten. Zij namen als proviand rauw vlees mee, wat zij onder hun zadel staken. Door de bewegingen van de paarden werd het vlees tijdens de reis fijngewreven. De kleinzoon van de Mongoolse heerser, Koeblai Khan, nam de hamburger mee naar Rusland toen hij Moskou had veroverd. De Russen hebben het stuk vlees meer smaak gegeven door eieren en ui door het gemalen vlees te voegen. In die tijd heette het vleesmaal echter nog niet “hamburger”.

De naam “hamburger”ontstond in de Duitse plaats Hamburg. Daar werd de eerste hamburger gebakken, zoals wij hem kennen. Het vlees werd eerst gebakken, en daarna geserveerd op een rond broodje. Duitse emigranten hebben de hamburger op deze wijze weer in de Verenigde Staten geïntroduceerd.

De oorspronkelijke hamburger bestond uit rundvlees of rundergehakt. Tegenwoordig worden meer vleessoorten gebruikt, zoals varkensvlees, kippenvlees, paardenvlees en ook afvalvlees. Je hebt ze ook in vegetarische versies.

Tegenwoordig kun je veel soorten hamburgers kopen, van mindere kwaliteit tot superieure kwaliteit. De goedkopere soorten vind je in de vriezer van de meeste supermarkten. Voor een kwaliteit hamburger ga je naar de slager, of je maakt hem zelf van één deel entrecote en twee delen biefstuk. Verse hamburgers kunnen twee dagen in de koelkast bewaard worden. Omdat het vlees gemalen is, kan het sneller bederven. Kijk bij voorverpakte hamburgers naar de datum op het etiket. Ingevroren hamburgers zijn meerdere maanden in de vriezer houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Hamburgers

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met HamburgersInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven