Salami

Hier vertellen wij je alles over Salami. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Salami.

Gebruik van Salami

Salami

Salami is een veelzijdig stukje vlees. U kunt salami in plakjes of blokjes eten (of uit de hand) bij de borrel of als hartig tussendoortje. U kunt salami bij de broodmaaltijd consumeren. In blokjes gesneden salami kunnen gebruikt worden in sauzen. Omdat de salami een behoorlijk zoute toevoeging geeft aan het gerecht, moet u hiermee rekening houden. De vette structuur van salami en de zoute smaak geven gerechten een zelfde pittigheid zoals u dat met spekblokjes zou bereiken. Houdt u er rekening mee dat gerechten waarin salami wordt gebruikt over het algemeen erg machtig zullen zijn.

  • meerdere weken (zie verpakking)Houdbaarheid
  • Vele soortenSoorten
  • VleessoortenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Salami

Salami is een gekruide worst. Deze worst komt oorspronkelijk uit ItaliŽ. Het was een populaire worst bij de boeren omdat de salami bij kamertemperatuur tot een jaar houdbaar was. In tijden van minder vleesvoorraad had men de worst achter de hand als alternatief. Er zijn verschillende verwijzingen naar de naam van de worst. Het zou een verbastering kunnen zijn van het Italiaanse werkwoord ?salare?, wat ?zouten? betekent. Het kan ook van de plaats ?Salamis? kunnen komen. Ten slotte is er nog een bewering dat het woord is afgeleid van het Italiaanse ?sale ami?, wat ?vuile vriend? betekent.

Salami werd oorspronkelijk gemaakt van een mengsel van varkensvlees, gekruid met zout. De worst werd in de lucht gedroogd. Tegenwoordig wordt salami niet alleen luchtgedroogd, maar ook gerookt of gekookt. Ook wordt niet alleen gebruik gemaakt van varkensvlees, maar ook van rundvlees of een combinatie van beide soorten vlees. Ook andere toevoegingen zoals wijn, gehakt vet, gevogelte, kruiden en specerijen worden nu volop gebruikt bij het bereiden van salami. Zo zijn er vele varianten ontstaan. Veel salami?s worden genoemd naar de stad of het gebied waar ze gemaakt en ontwikkeld zijn.

Salami wordt het hele jaar door verkocht in vrijwel iedere supermarkt, op de (boeren)markt en bij de slager. Salami is er in vele varianten. Ook in kwaliteit kan deze worst enorm variŽren. Er zijn zachte soorten en hele harde. Het is maar waar u van houdt. U kunt salami als worst kopen, maar ook in dunne plakken voor op het brood. Salami kan meerdere weken op kamertemperatuur (18įC) bewaard worde, als de worst onaangebroken is. Hang de salami op in een koele en goed verluchte ruimte, vermijdt dat meerdere salamiworsten onderling in contact komen en scherm ze af tegen vliegen. Als ze eenmaal aangesneden zijn, moeten ze snel helemaal opgegeten worden. U bewaart de worst dan het best in de koelkast.

Enkele gebruiksvormen van Salami

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Salami