Schol

Hier vertellen wij je alles over Schol. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Schol.

Gebruik van Schol

Schol

Schol kan op vele manieren bereid worden. Gepaneerd en gefrituurd is hij erg populair bij jong en oud. Hij kan echter ook gegrild, gebakken, gestoofd, gepocheerd, en in de oven bereid worden. Voor een supersnelle bereiding maakt u hem klaar in de magnetron. Door de neutrale smaak van de vis past deze bij aardappelen, alle mogelijke soorten groenten, rijst en pasta. Een schol is ook geschikt voor de barbecue. Gebruikt u hierbij een visklem. Scholfilets kunt u ook vullen en oprollen. De vis leent zich uitstekend om geserveerd te worden, overgoten met een heerlijke saus.

Algemene informatie over Schollen

De schol is een vis en behoort tot de scholachtigen. Het is een platvis en hij leeft op de bodem van de zee, waar de vis zich ingraaft. De vis heeft een zacht grijsbruine huid met karakteristieke oranje punten. Schol is een magere vissoort die veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat. De vis heeft een vrij neutrale smaak. Schol komt veel voor in de Noordzee. De schol is erg belangrijk voor de Nederlandse visserij. Nederland exporteert 80% van de opbrengst naar Italië, Duitsland en Groot-Brittannië en behoort tot de grootste exporteurs van platvis in Europa. Nederlandse vissers vangen deze vis vooral in het zuidelijk en zuidoostelijk deel van de Noordzee.

Om deze vis te kunnen vangen is de “boomkor” techniek ontwikkeld. De naam boomkor is ontstaan door de samenvoeging van twee termen. Lange tijd werden netten opengehouden met behulp van een boomstam. Kor was de aanduiding voor netten die door een vaste constructie werden opengehouden. Meteen na de vangst van de schol wordt deze aan boord van de kotter gesorteerd, ontdaan van ingewanden (gestript) en schoongespoeld. De vis wordt in kunststof bakken op ijs gelegd en opgeslagen in een gekoeld visruim. De vissers zijn vier tot vijf dagen op zee voordat de vis wordt afgeleverd.

Schol is het hele jaar door verkrijgbaar. De eerste drie maanden van het jaar wordt de vis niet gevangen, omdat dit de paaiperiode van de vis is. Kleine schollen worden meestal panklaar aangeboden. De grote schollen worden verkocht als filets die het lekkerst zijn wanneer ze gepaneerd en gefrituurd worden. Verse vis eet u het best op de dag van aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kunt u de vis hooguit nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en met ijs. Ook is het mogelijk de vis in te vriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis zeker nog 2 tot 3 maanden houdbaar. Op voorverpakte vis raadpleegt u de informatie op de verpakking over de houdbaarheidsdatum.

Enkele gebruiksvormen van Schol

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Schol