Kabeljauw

Hier vertellen wij je alles over Kabeljauw. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kabeljauw.

Gebruik van Kabeljauw

Kabeljauw

Kabeljauw kan op vele manieren worden bereid. Het is een vis die op een snelle makkelijke manier kan worden klaargemaakt. Kabeljauw kan worden gebakken, gestoomd, gepocheerd, gegrild en in de oven worden bereid. Voor een snelle bereiding doet u de vis in de magnetron. (Voor 250 tot 300 gram kabeljauw verwarmt u de vis afgedekt in een magnetronschaal op 600 watt.) Kabeljauw neemt gemakkelijk smaken op. De vis kan in aluminiumfolie verpakt met diverse groenten op de barbecue worden bereid. Stukjes gemarineerde of gefrituurde kabeljauw doen het prima als borrelhapje of bij het (vis)buffet.

  • Gadus morhuaLatijnse naam
  • vers: 1 dag, ingevroren: 2 tot 3 maandenHoudbaarheid
  • ZoutwatervissenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Kabeljauw

Kabeljauw behoort tot de zelfde familie als de schelvis en de koolvis: de kabeljauw-achtigen. Een deel van het aanbod van de kabeljauw komt uit de Noordzee, maar het grootste aanbod komt uit de IJslandse wateren, Noorwegen en de Barentszzee. De visvangst op de kabeljauw wordt gedaan volgens eeuwenoude traditie. Men gebruikt naast haringnetten en Deense sleepnetten ook beug- en handlijnen met haken. Zo deden vissers dat eeuwen geleden al. De visvangst op kabeljauw is sinds 1875 wettelijk gereguleerd.

Over het algemeen wordt kabeljauw in zijn geheel of in moten verkocht. Kabeljauwfilet wordt meestal graatarm verkocht. Verse kabeljauw is verkrijgbaar van januari tot en met september. U vindt kabeljauw ook ingevroren in het vriesvak van de supermarkt. De vis heeft een intens wit en stevig vlees met een delicaat aroma. Wanneer u geen verse kabeljauw kunt vinden, kunt u de vis in gerechten eventueel vervangen voor koolvis, nijlbaars, roodbaars, schelvis, tilapia of zeeduivel. Kleine kabeljauw heet gul. Gedroogde kabeljauw wordt ook stokvis genoemd en gefrituurde stukken kabeljauw worden wel kibbeling genoemd. Kibbeling wordt vaak gemaakt van de wangen en de keeltjes van kabeljauw. Dit zijn samen met de kop van de kabeljauw de lekkerste delen van de vis. Het vlees van de kabeljauw is fijn van smaak en heeft een losse structuur. Verse kabeljauw bereid u het best op de dag van aankoop. U bewaart hem in een schaal op ijs in de koelkast tot gebruik. U kunt verse kabeljauw ook op de dag van aankoop invriezen.

Van de kabeljauw wordt bijna alles gebruikt. De tongetjes van de vis worden gefrituurd. Men beschouwt ze als een ware delicatesse. De koppen worden gedroogd en verscheept naar Afrika. Daar worden ze gebruikt voor de prote´ne. De viseieren vormen een basis voor een pasta. De lever van de vis wordt gebruikt voor levertraan. De ingewanden worden verwerkt tot meststof.

Enkele gebruiksvormen van Kabeljauw

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kabeljauw