Koolvis

Hier vertellen wij je alles over Koolvis. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Koolvis.

Gebruik van Koolvis

U kunt vissticks direct uit de vriezer bakken in de pan of frituren. Kinderen vinden vissticks meestal erg lekker. Koolvisfilets kunt u stoven, koken en ook bakken of frituren. U kunt koolvis ook grillen of pocheren. Koolvis is een eenvoudige vis en misschien juist daarom bijzonder geschikt voor het maken van allerhande gerechten. Koolvis kunt u vervangen voor kabeljauw. (Koolvis is wel een goedkopere vissoort). U kunt koolvis gebruiken voor het maken van magere gerechten. Koolvis past in de snelle en makkelijke keuken.

  • Pollachius pollachius/ Pollachius virensLatijnse naam
  • 2 soorten: witte koolvis en zwarte koolvisSoorten
  • ZoutwatervissenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Koolvissen

De koolvis is een vis die behoort tot de schelvis. Er is witte koolvis en er is zwarte koolvis. Ze hebben verschillende smaken en het vlees van de witte koolvis is losser dan die van de zwarte. Toch worden beide soorten voor dezelfde doeleinden gebruikt. De vis heeft een donkergroene rug. Flank en buik zijn dof zilverkleurig. Ze worden gemiddeld 50 tot 60 centimeter lang en wegen 7 tot 8 kilo. De maximale lengte van een koolvis is 1 meter 20. Koolvis leeft langs de Europese kusten van de Golf van Biskaje tot noordelijk Noorwegen. Koolvis moet direct verwerkt worden na de vangst. Dat betekent dat ze onmiddellijk na de vangst worden schoongemaakt, gefileerd en verpakt. Dit is nodig, omdat de smaak van koolvis snel terugloopt. Ze worden vrijwel direct verwerkt tot een diepvriesproduct. Vissticks worden meestal gemaakt van koolvis.

U kunt koolvis voornamelijk als diepvriesproduct verkrijgen. Bekend zijn de vissticks zoals hierboven vermeld, maar ze zijn ook verkrijgbaar in de vorm van diepvriesfilets. Koolvis en kabeljauw worden gebruikt voor het vervaardigen van dezelfde producten. De structuur van het visvlees van koolvis is iets zachter, droger en donkerder dan het visvlees van de kabeljauw. Omdat zij voornamelijk diepgevroren worden verkocht, zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar. Er is geen speciale aanvoerperiode. Legt u de vis na aankoop direct in de vriezer. Op de verpakking staat hoe u de vis kunt bereiden en de houdbaarheidsdatum.

Het is goed voor de gezondheid om twee keer per week vis te eten. Koolvis is een magere vissoort (mits niet gepaneerd en gefrituurd). Het vetgehalte van koolvis is slechts 0,9%. Koolvis is rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen.

Enkele gebruiksvormen van Koolvis

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Koolvis