Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Culinaire Column

 • Websitekoken
  Of een kooksessie slaagt, hangt af van een aantal factoren. Heb je de juiste ingrediënten in huis, passen de gerechten bij elkaar, is het vernieuwend en, het belangrijkste, weet je wat je gasten lekker vinden? Als je daarin slaagt, word je overladen met complimenten en willen ze nog vaker komen eten. Dat is de beste prijs die je kunt krijgen.
  Lees meer
 • Kip curry met een vleugje Teflon
  Ik dacht altijd dat mijn huisgenoten met hun metalen spatels de boosdoeners waren van de afgebrokkelde anti-aanbaklaag in mijn perfecte wokpan. Maar wat blijkt uit een snelle internetresearch? Mijn gehaastheid bij het koken lijkt een waarschijnlijkere oorzaak. De Teflonlaag wordt namelijk al broos bij een temperatuur van 150 graden. En dat bereiken mijn kip- en groentestukjes al snel.
  Lees meer
 • Hollands glorie
  Over het algemeen wil ik me, als ik op vakantie ben, zo ver mogelijk buiten alles houden wat Nederlands is. Een tijdje terug kon ik er echter niet omheen. Door onvoorziene omstandigheden kwam ik namelijk terecht in een oer-Hollandse snackbar in Griekenland. Ze hadden er alles wat je in een gemiddelde Amsterdamse snackbar aantreft, behalve patatje Joppie.
  Lees meer
 • De gehaktbroodjesspecialist
  Er is één specialiteit van mij die door alle vleeseters in mijn familie en vriendenkring uitermate wordt gewaardeerd: gehaktbroodjes. Daarmee bedoel ik niet de Amerikaanse 'meat loaf', maar gewoon puur Hollandse broodjes, met - inderdaad - gehakt erop. Simpel als wat, maar altijd goed voor een ego-boost van mijn gasten.
  Lees meer
 • Anti-transpirant broodjes
  Het zondagsontbijt staat synoniem voor warme broodjes op een gezellig gedekte tafel, rustig wakker worden en speciale bereidingen waar de normale mens doordeweeks geen tijd voor heeft. Zelf smeer ik namelijk altijd twee minuten voordat ik wegga mijn boterham (op zich al knap, zo'n snelheid) en peuzel ik die in de eerste vijf minuten van mijn treinreis op zodat ik de overige 32 minuten nog even kan slapen. Zondag is echter andere koek, dan neemt het ontbijtritueel al snel een half uur in beslag.
  Lees meer
 • Koken zonder sterren
  Als ik de boeken van Jamie, Cas, Sonja of een andere willekeurige chefkok doorblader, is het net alsof ik al eeuwen bij ze over de vloer kom. Ze kijken me vriendelijk aan terwijl ze vrolijk tussen de broccoli's liggen, rustig een uitje snijden of quasi nonchalant een complete ovenschotel met gevulde kip gebraden in rodewijnsaus uit de oven toveren alsof ze het al jaren doen. Zo...bemoedigend. Alsof ze zeggen: jij kunt het ook!
  Lees meer
 • Wassen met chic water
  In Frankrijk smaakt het naar zwembad, in Turkije weet je dat je de komende week niet meer van de wc komt en in Engeland is het zo hard dat de kloven spontaan in je handen springen als je ze ermee wast. In Nederland zijn we gelukkig gezegend met lekker kraanwater dat je zonder risico kunt drinken. Het is zelfs zo goed, dat kraanwater gewoon in flesjes wordt verkocht.
  Lees meer
 • Tapas Espagnolas
  Keuzes maken is moeilijk, dus waarom zou je niet van alles een beetje nemen? Dat is zo ideaal aan tapas: je kunt zoveel proeven als je wilt, zonder na het diner het gevoel te hebben dat je ontploft. Ik vraag me alleen altijd af of de echte Spanjaarden de tapas die ik eet eigenlijk wel kennen. Ik denk dat ik inmiddels wel een idee heb gekregen hoe dat werkt.
  Lees meer
 • Haring uit het vuistje
  Toen ik klein was, lustte ik niets. Alles waar een botje in zat vond ik eng, alles wat niet uit een potje kwam was raar en alles waar een beetje smaak aan zat vond ik vies. Kip, appelmoes en af en toe een tartaartje gingen er nog net in. (Maar verder was ik een heel makkelijk kind, hoor.) Des te opmerkelijker was het dan ook dat ik, zo jong als ik was, met smaak een haring op at. Ja echt, háring!
  Lees meer
 • Lof voor de witlof
  Licht bitter, nog net een beetje hard zodat het lekker kraakt en heerlijk met kaas uit de oven, gebakken of gewoon door de sla. Ik heb het over witlof, een groente die regelmatig in mijn mandje belandt als ik weer eens niet weet wat ik zal eten. Stom, want het verdient het helemaal niet om laatste keus te zijn.
  Lees meerInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven