Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Veldsla

Hier vertellen wij je alles over Veldsla. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Veldsla.

Gebruik van Veldsla

VeldslaVeldsla kan koud en warm gegeten worden. U moet de blaadjes voor gebruik goed wassen en laten uitlekken (in een vergiet). Veldsla wordt extra fris als u de sla even laat staan in een bak met ijskoud water. U kunt de veldsla als basis voor een frisse salade gebruiken. U kunt er slaatjes, voorgerechten en soepen mee verrijken. Veldsla past primabij vlees-, kip-, vis-, en pasta gerechten. U kunt veldsla ook stoven. Wanneer u de veldsla fijn hakt, kunt u veldsla gebruiken als garnering bij soep of eiergerechten. Veldsla doet het ook goed in een stamppot.

  • Valerianella locusta/ Valerianella olitoriaLatijnse naam
  • Een paar dagenHoudbaarheid
  • 1 soort, meerdere rassenSoorten
  • BladgroentenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Veldsla

Veldsla is een slasoort. Het is een eenjarige plant met kleine, donkergroene, lepelvormige slablaadjes die in trosjes groeien. De blaadjes hebben een zeer aromatische smaak. Veldsla komt uit eigen land. Ze wordt voornamelijk geteeld in Zuid-Holland, Limburg en Zeeland. Vroeger werd veldsla gezien als onkruid. Veldsla komt in het wild voor op open plaatsen op vochtige, voedselrijke grond in bermen en op dijken en soms op landbouwgrond. De teelt vindt op drie manieren plaats. Ten eerste is er de herfstteelt. De veldsla wordt gezaaid vanaf half augustus tot eind september. De oogst van deze herfstteelt vindt plaats in december. De voorjaars- en zomerteelt levert veldsla in augustus op. Kasteelt levert van half november tot half februari op. De smaak van veldsla is aromatisch en heeft iets weg van noten.

Veldsla is voornamelijk in de winter en in het voorjaar verkrijgbaar. Er zijn verschillende rassen. Een daarvan is de “Grote Noordhollandse” die geteeld word op de duinzandgronden van Noord-Holland. De blaadjes van dit ras heeft grote, langwerpige midden- tot donkergroene bladeren. Een ander ras, “Elan” heeft grootbladige, ronde, donkergroene bladeren. Dit ras wordt geteeld onder glas. U vindt veldsla in de supermarkt of bij de groenteman. Veldsla wordt in de supermarkt veel verkocht in een plastic zak tussen de andere voorverpakte slasoorten. De worteltjes zitten vaak nog aan de blaadjes. Verse veldsla heeft frisgroene blaadjes. U kunt veldsla enige dagen in de groentelade van de koelkast bewaren. Haalt u de veldsla dan wel uit de gesloten plastic verpakking. Veldsla smaakt echter het best als u de sla op dezelfde dag van aankoop consumeert. Veldsla bevat een flinke dosis vitamine C en IJzer.

Enkele gebruiksvormen van Veldsla

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met Veldsla



Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven